Dragan javno progovorio o Bakiru i požalio se: “Izetbegović je prekinuo naše pregovore, otišao na skup žena SDA na kojemu je rekao kako ‘Čović mora platiti sve što je naorao Bošnjacima'”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović govorio je o sporazumu koji je ta stranka potpisala sa Osmorkom oko formiranja vlasti, o stanju u BiH, kao i o odnosima sa međunarodnom zajednicom.

Čović je istakao kako osjeća olakšanje zbog posla koji je urađen tokom predizborne kampanje, kada je HDZ napadan da vodi “blijedu i neprepoznatljivu” kampanju.

“Mi smo ipak željeli istaknuti ono što jesmo kao predstavnici hrvatskoga naroda, da kulturno i politički pripadamo evropskom okruženju i na kraju se pokazalo da to daje rezultat.

Potpisani sporazum će omogućiti da prvi put nakon 20 godina realno možemo očekivati uspostavu vlasti u FBiH i na nivou Vijeća ministara BiH u brzom roku. Zadovoljstvo je veće jer je predsjedavajući Vijeća ministara predstavnik hrvatskog naroda i predstavljat će našu politiku.

Vjerujem da možemo ispuniti i sva ostala obećanja iz kampanje koja su se odnosila na euroatlantske integracije, pravnu državu te ekonomska i socijalna pitanja”, istakao je.

Komentirao je i kako je HDZ razgovarao sa svim političkim opcijama u BiH, ali da su u slučaju SDA samo niži nivoi stranačkih predstavništava ostvarili komunikaciju.

“Što se tiče saradnje, postoje sredine u kojima ne možete sastaviti vlast bez SDA, na primjer u Srednjobosankom kantonu.

Niti SDA to može napraviti bez HDZ-a, jer tamo treba dvotrećinska potpora u skupštini za sve važnije odluke. No, potpisom na dokument mi smo se obvezali osigurati okomicu u vlasti od Vijeća ministara do Federacije BiH i županija gdje je to moguće kako bismo lakše provodili progresivne evropske politike”, istakao je Čović.

Naglasio je da je sa SDA “puklo” nakon što je ta stranka “izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice”.

“Konkretno, puklo je upravo za vrijeme finalnih razgovora o pokušaju da riješimo pitanje ograničenih ustavnih izmjena i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Već u oktobru prošle godine, kad smo u Sarajevu pregovarali s američkim i evropskim diplomatima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Tada je kolega Izetbegović na nekoliko sastanaka rekao da Mostarski sporazum o izbornoj reformi koji je potpisao ne namjerava provesti, nego da je to napravio kao nuždu.

On je bio svjestan svog poteza, svjesno je obmanuo domaću i međunarodnu javnost samo kako bi ostvario ono što je u interesu njegove stranke i uskog kruga ljudi, a to je provođenje izbora u Mostaru”, objasnio je.

Istakao je da su nakon toga uslijedile igre među bošnjačkim predstavnicima i u javnosti oko toga “ko je izdao i pravio ustupke HDZ-u i Hrvatima”.

“Nakon toga su se sve bošnjačke stranke povlačile iz dogovora. Čak i unatoč tome što smo s Venecijanskom komisijom riješili sve oko Predsjedništva i Doma naroda.

Finale je bilo kada je Izetbegović na zadnjem sastanku u Sarajevu u tri navrata poručio kako Hrvat ne može biti direktor policije jer ‘ne može on dopustiti da u ovoj zemlji policijom upravljaju Hrvati’.

A onda su stvari otišle na lični nivo i na crtanje opasnih meta na čelo predstavnika jednoga naroda, jer je doslovno dok su trajali razgovori, Izetbegović prekinuo naše pregovore, otišao na skup žena SDA na kojemu je rekao, što smo uživo gledali i slušali, kako ‘Čović mora platiti sve što je naorao Bošnjacima'”, podsjetio je Čović.

Kazao je i kako se godinu dana u inostranstvu vodila kampanja uz “zloupotrebu državne diplomatije” kako bi se stvorio “protuhrvatski ambijent sa motiviranjem birača”.

U intervjuu za Večernji list, Čović je odgovorio i na pitanje, zašto smatra da su stranke koje su potpisale Sporazum o formiranju vlasti “išta manje probošnjačke” i po čemu se razlikuju od SDA.

“Prepoznao sam da u pregovaračkom procesu imamo priliku s tim ljudima nešto dogovoriti za dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine, ali i naše djece. Uložili smo napore da se svi skupa okrenemo i usredotočimo i na najvažnija pitanja energetske krize, privrednog zaostajanja, recesije i socijalnih i ekonomskih izazova koji ih prate.

Kada smo tokom pregovaračkog procesa razgovarali kako riješiti pitanje izmjena Ustava, našli smo zajedničko rješenje koje je bilo prihvatljivo za sve i uz sve to ocijenjeno je kako je u skladu s najvažnijim evropskim vrijednostima. Međutim, to je SDA pokušao neshvatljivo razbiti i išao je u umjetno stvaranje veće krize”, istakao je.

Kazao je i kako je sporazum potpisao i sa ljudima od kojih su “neki do prije nekoliko mjeseci” HDZ “častili” neprimjerenim izjavama o “udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.