Draško Stanivuković javno progovorio o riječima Milorada Dodika: “To je uvreda, neprihvatljiv riječnik za jednog političara, državnika, ma ko god on bio”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković pozvao je Vladu Republike Srpske da povuče Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS, zbog nejasnoća, ali i primjedbi dijela javnosti.

“To je ogromna uvreda, koja je neprihvatljiva u javnom diskursu.

Mi političari, koji smo zbog javne pozicije na meti, nekada vrlo opravdanih napada, nekada jedan dio novinara i političara zna i da pretjera, ali opet moramo da trpimo viši stepen svega toga.

U nekoj emociji kada nekada izađe koja riječ neprimjerena iz vas, treba da makar bude ogromno izvinjeje i povlačenje svega toga”, kazao je Sstanivuković.

Novinarka N1 ga je upitala da li je, prema njegovom mišljenju, spodoba uvreda referirajući se na “epitet” koji je udijelio novinarima Milorad Dodik, predsjednik RS.

“To je uvreda, neprihvatljiv riječnik za jednog političara, državnika, ma ko god on bio”, rekao je pa dodao:

“Neprihvatljivo je da neko manje pozicije, načelničke, a da ne kažem tako visoke pozicije. Tim zakonom, čitao sam ga dobrano ništa nije dobro definisnao.

Najopasnija stvar u zakonima je da ih dobro ne definišete, mogućnost velike proizvoljnosti, subjektivnih kvalifikacija, tada odlazite u anarhiju…”.

Stanivuković je naglasio da je za razgovor sa medijskom zajednicom o pravima i odgovornosti.

Složio se da je potrebno donošenje posebnog zakona o medijima, portalima, kao i društvenim mrežama. Dodao je da je protiv selektivnog pristupa u zakonskim rješenjima.

“Ne možete uzeti samo jedan fragment, koji boli i mene kao čovejka, ali nije to u redu.

Hajde da samo izliječimo zakonom boljke koje muče one najveće ribe, a ove druge, pa nek se i dalje neko nad njima iživljava, to je neprihavtljivo, ko god to rekao, pa i Dodik, Željka, Višković pa i gradonačelnik Banjaluke”, istakao je.

Stanivuković je podržao novinare, osudio napade, apelovao na bezbijednost, kritikovao i izmjene Krivičnog zakonika RS.

Ipak, s idejma Milorada Dodika o NVO organizacijama se složio.

“Moj stav kao čovjeka koji voli RS, koji je nacionalno, patriotski osviješten, je da se definiše svaka organizacija koja se finansira izvana, van RS da se dobro češlja i pročešlja šta se to radi, kako se to radi. Ako je neko spolja finansira, da li da podriva sukobe, da li da radi neke latentne sktivene stvari, zbog čega.

Ne vidim razlog zašto se RS ne bi dodatno zaštitila. Ako nekakva Austrija, Njemačka, Amerika, ko god istok – zapad, ima interes da nekog ovdje finansira, mogu biti najplemenitiji, ali mogu i oni drugi, treba to definisati.

Unaprijed ne mogu da pričam, ne znam šta je predmet takvog zakona, ali ovo je moj stav prije nego što sve dođe pred poslanike”, zaključio je Stanivuković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.