Drugi o 3000. izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem: Jubilej, rekord za Guinnessa, viteško novinarstvo…

Senad Hadžifejzović danas priprema svoj 3000. “Dnevnik”. Radi se o jubileju jedinstvenom ne samo u domaćem i regionalnom, već i u globalnom okviru.

“Dobro sam ga upoznao prije više od trideset godina; jedan je od onih koji me je zarazio novinarstvom i učio u Omladinskom programu Radio Sarajeva. Sto puta sam bio bijesan i ljut na njega zbog onoga što uradi ili kaže.

Međutim, i kada sam ga ‘mrzio’, ja sam ga volio zbog njegove osobine vrijedne divljenja i najvišeg poštovanja, osobine tako rijetke u današnjem svijetu: nikada svoja (visoko)moralna uvjerenja nije podređivao svojim osobnim interesima, naprotiv, i nikada nije služio nacionalizmu, držeći se antifašizma kao ‘pijan plota’.

Njegova uloga u odbrani Bosne i Hercegovine u zločinačkoj agresiji je historijska, ne samo u novinarskom kontekstu:

svoj ogromni utjecaj na javnost koristio je viteški, odlučno stajući u zaštitu nemoćnih koji su mogli postati žrtve ‘kolektivne krivice naroda’ i postajući nepremostiva prepreka onima koji bi se zločincima možda svetili i zločinom nad njihovim sunarodnicima.

Njegov angažman u ratu imao je terapeutski učinak na ljude: užasne vijesti postajale su zehru lakšim, a lijepe još ljepšim kada ih je on saopćavao.

Zato je Senad Hadžifejzović jedan od najznačajnijih novinara u historiji i bh. i ex-Yu prostora.

Ali on nije samo samo to: on je jedna od najdugovječnijih, najautentičnijih društvenih zvijezda jugoslavenskog prostora:

nešto kao kombinacija Haseta Ferhatovića (po voljenosti od strane ‘običnog svijeta’ i auri koju s lakoćom nosi), Gorana Bregovića (ali sa obrazom i mudima) i Zdravka Čolića (po broju obožavateljki).

Godinama ga izbliza pratim i ne prestajem se pitati otkud mu energija i volja za ‘ispravljanjem krivih… vjetrenjača’ i to sa dječijom razigranošću.

Možda je ona i razlog što ne vrišti nad poodmaklo realiziranim scenarijem RAK-ovsko-pravosudnog gašenja FACE televizije i njegovog uklanjanja sa medijske scene koji združeno provode najmoćnija bošnjačka dinastija i vožd iz Laktaša.

Kako mu je – on zna. Možda to i objasni u jubilarnom, 4000. ‘Dnevniku’. Da je Senad biti lako, to bi mogao biti svako…”, napisao je Senad Pećanin.

Podsjećamo, jubilarni 3000. “Centralni dnevnik” sa Senadom Hadžifejzovićem pratite u 18:45 samo na FACE-u!

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.