Državni parlamentarac Denis Zvizdić otvoreno o predsjedniku RS: Dodik je obolio od antibosanstva, nisam nikad vjerovao da se promijenio

Gost Rezimea na FTV-u bio je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Prošle sedmice bio je među onima koji su dali podršku setu tzv. 3+2 reformskih zakona. Još traje polemika šta je ustvari usvojeno. Zvizdić je podsjetio da je u zadnjih desetak dana usvojen set evropskih i reformskih zakona u Predstavničkom domu, a sutra bi trebalo dodatno da se usvoje amandmani na Zakon o VSTV-u i na Domu naroda čime bi taj proces bio okončan.

„Riječ je o pet zakona od kojih četiri dolaze iz spektra 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i prema izjavama referentnih predstavnika Evropske unije, koji su rekli da je to put u pravom smjeru, riječ je o zakonima koji ispunjavaju evropske norme i sasvim sigurno će biti definisani kao kredibilan napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija“, pojasnio je.

Navodi da ćemo Vrlo brzo dobiti izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine, ali kaže da ne može 100 posto potvrditi da će on biti potpuno pozitivan. „Ali sam siguran da će u njemu biti definiran značajan napredak BiH poslije pet godina zastoja.

Odgovorno tvrdim da je svaki od tih zakona napredak u odnosu na dotadašnja zakonska rješenja“.

To je objasnio na primjeru izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. „U starom zakonu pitanje sukoba interesa, nespojivosti funkcija, imovinskog kartona, je bilo paušalno spomenuto samo u jednom članu. U novom zakonu imamo 17 članova koji govore o integritetu sudija i tužilaca. Riječ je o napretku koji opozicija u ovom trenutku ne želi da prizna“, smatra Zvizdić.

Što se tiče Zakona o slobodi pristupa informacijama, Zvizdić kaže da su postojali amandmani koji nisu u potpunosti usvojeni, a koji bi, naglašava, dodatno poboljšali kvalitet zakona. „Pravne norme u ovom zakonu su daleko bolje od legislativne situacije koji smo u toj oblasti imali prije usvajanja ovog zakona“, ocijenio je.

Dalje navodi da se svaki zakon može dodatno unaprijediti – put ka evropskim integracijama znači kontinuirano usvajanje normativa i standarda, stalnu promjenu i unapređenje zakonske leiglsative. To nije statičan proces, kategoričan je Zvizdić.

„Ako Izvještaj bude pozitivan, onda to znači da smo napravili potreban progres na putu evropskih integracijama“.

O tome šta ovi zakoni suštinski mijenjaju u životima građana odgovara: „Ovo je početak i kraj jednog ozbiljnog napretka i prosperiteta Bosne i Hercegovine, uspješna i kvalitetna borba protiv korupcije, kriminala i svih devijantnih ponašanja u našem društvu.

To nije moguće bez kvalitetnog pravosuđa, bez depolitizacije pravosudnog sistema. To će biti ogroman doprinos stabilizaciji stanja u BiH“.

Govoreći o tome kada će i ostali reformski zakoni doći na red istakao je da je potrebno da se promijeni politička situacija u našoj zemlji. „Kada na sceni budemo imali političke stranke koje su probosanski orijentisane, koje su istinski za evropske vrijednosti, za NATO integracije“.

Reformski zakoni su bili dio dogovora, dio tih reformskih zakona je i usvojen, objašnjava Zvizdić, navodeći da je prema mišljenju opozicije to bilo nemoguće. “Naš stav je potpuno precizan. Usvajaćemo one zakone koji su od interesa za BiH. U tim procesima postoje vrlo jasne crvene linije. Nećemo ih nikada preći“.

O Miloradu Dodiku kaže da nije nikada imao stav da se on promijenio i da je spreman proevropski kurs. „Mislim da je Dodik trajno obolio od antibosanstva. To je čovjek koji ne prihvata realnost. Ne prihvata Bosnu i Hercegovinu kao državu iako je on bosanski Srbin, bosanski pravoslavac rođen u ovoj zemlji, živi ovdje i prima plaću od poreza građana BiH.

Moj stav je potpuno jasan – mi nismo u koaliciji sa Dodikom, mi smo u koaliciji sa ustavno-političkim sistemom”.

Na spočitavanja iz opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska da je postojala računica da s njima uđu u vlast Zvizdić je ocijenio da opozicija iz RS nije bila do kraja ozbiljna.

„Da je konsekvento provela izbore i dobila dva delegata u Domu naroda, ja bih bio prvi koji bi žustro zagovarao da uđemo u koaliciju. Ja bih imao čitav spektar zamjerki opoziciji, za koju tvrdim da godinama izigrava bek vokala Dodikove politike. Ja ih pozivam da se okrenu izgradnji BiH kao demokratske države“, poručio je.

O nedavnim skupovima Dodikovih pristalica i izjavi Željke Cvijanović o ‘generalnoj probi’ kaže: “Ja tu poruku tumačim kao jednu od najvećih prijetnji miru i stabilnosti BiH izrečenih u zadnjih nekoliko godina. Svjesna je ona da od takvih ideja, o otcijepljenju, o samostalnosti, nema ništa“.

Kada je riječ o tome šta je Trojka mogla bolje i šta može bolje, tvrdi da u ambijentu koji je, kako kaže, naslijeđen, za ovo kratko vrijeme nisu se mogli ostvariti neki veliki i kapitalni napreci.

„Ono što se očekuje je početak realizacije projekata na razini Federacije BiH, sve oči su uperene u Vladu FBiH i premijera Nikšića, tu očekujemo da ćemo vrlo brzo imati početak ozbiljnih infrastrukturnih projekata.

Da li su se neke stvari mogle uraditi bolje – svakako, ne postoji idealna izvršna vlast, svaka se može kritikovati. Ali činjenica je da je ovo Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru za ovih sedam-osam mjeseci poslalo više zakona nego prethodno Vijeće ministara za četiri godine“, zaključio je Zvizdić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.