Dugo nećemo imati boljeg napadača: Edin Džeko je sinoć nadmašio i Zlatana Ibrahimovića!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Finsku u utakmici 4. kola Lige nacija rezultatom 3:2, a jedan od junaka “Zmajeva” bio je dvostruki strijelac i kapiten našeg tima Edin Džeko.

Džeko je prvo pogodio u 29. minuti nakon sjajne asistencije Miralema Pjanića za 2:2, a onda je u 58. minuti postigao lijep gol za preokret i, ispostavit će se, pobjedu bh. reprezentacije.

Osim što je donio vrijedan trijumf našem timu, Džeko je prestigao Zlatana Ibrahimovića i postao je 9. strijelac evropskih reprezentacija u historiji. Džeko sada ima 63 gola, dok je Ibrahimović ostao na 62.

Sljedeća “meta” Edina Džeke je Romelu Lukaku koji je za Belgiju do sada dao 68 pogodaka, a isto toliko golova imaju i bivši reprezentativac Irske Robi Kin (Robbie Keane), te legendarni Gerd Miler (Muller). Na prvom mjestu je neprikosnoven Kristijano Ronaldo (Cristiano). Portugalac na svom kontu ima čak 117 golova za reprezentaciju.

Džeko je nakon utakmice govorio za BHT1.

“Nije bilo lako, pogotovo kada čuje se zvižduk sa tribina nakon nekih utakmica.

Zato ova utakmica, ovo vrijedi duplo, zabili smo gol kada je trebali, a mogli smo i više. Nažalost iz dvije polukontre primili smo golove, ali to je plod umora i dekoncentracije.”

“Pokazali smo danas svašta nešto. Slabosti, dobre stvari, karakter i to pogotovo što imamo mladih igrača koji su igrali tri, četiri utakmice u 10 dana.

Sigurno se nije bilo lako vratiti nakon zvižduka. Ovo što smo napravili večeras sigurno vrijedi duplo. Dobro smo ušli u susret, poveli smo, propustili šansu za 2:0, a onda smo primili dva gola.

Ipak, to je sigurno plod umora i dekoncentracije. Vidjeli smo da su oni promijenili šest, sedam igrača i bili su svježili. Mi smo bili u panici nakon njihovog drugog gola. Na poluvremenu smo promijenili taktiku i to je bilo mnogo bolje”, rekao je Edin i dodao:

“Igru briši, bodove piši. To je najbitnije. Kod nas se uvijek nađe neka mana i kada pobijedimo. Mislim da su Finci dobra selekcija. Mislim da se mnogo potcjenjuju.

Nisu oni džaba igrali na EURO 2020. Naš selektor je tu kratko vremena i treba momcima dati podršku. Potreban nam je kontinuitet. Najbitnije je da smo pobijedili. Drago mi je što su moje šanse ušle jer u prva tri kola nisam dao gol.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.