Dugo Sidran nije ovako reagovao kod Hadžifejzovića: “U BiH otcjepljenje traži onaj ko je bio izvršilac genocida!”

Posljednje Vijesti

Abdulah Sidran akademik, ugledni pjesnik, pisac i scenarista gostovao je u “Centralnom dnevniku” kod Senada Hadžifejzovića.

Osvrnuo se na početku na trenutnu političku situaciju u BiH i regiji.

“Ponašanje tipusa iz Laktaša ne mora biti stvar njegovih karakternih svojstava! Možda je to rezultat ekspertskih upustava na koji će način on ovdje voditi “pihološki rat!”. Mislim da su eksperti iz Beograda tako educirali Dodika!”, ističe Sidran.

“Uvijek se krstim kada povezuju Bosnu i Kosovo! Razlika između Bosne i Kosova je što je Kosovo steklo pravo na nezavisnost zbog toga što je nad njim izvršen pokušaj genocida i onaj nad kim je izvršen i pokušao da se izvrši genocid ima pravo na otjcjepljenje, a u BiH otcjepljenje traži onaj ko je bio izvršilac genocida!

Priča o nacionalnom i etničkom identitetu nema u sebi ništa dobro! To je okupaciona ideja! Ako je Alija mislio da može malčice sarađivati sa nacionalnim strankama, to je bila strašna i neoprostiva zabluda! Ne može se biti malo trudan! U nacionalnoj instanci kada ideš korak po korak, moraš doći do fašizma! Suživot je paralela fašizmu, a paralele se nikada ne sastaju! Suživot je malo bezobrazna riječ!

Ovaj trenutak je možda i teži od onih u kojim smo bili prinuđeni sazivati bošnjačke sabore! Sebe nudim kao tutkalo koje će sastavljati ljude koji jedni s drugima teško žive! Vijeće bošnjačkih intelekualaca je prava adresa za to! Ove okolnosti nisu lakše od ratnih, možda su i teže!

Senad: Jesu li ove okolnosti za saziv sabora Bošnjaka ili Bosanaca?!

Sidran: To je ključno pitanje! Ideja je da sve ide multietnički i državni i samo tako će ići, ne treba nam samo bošnjački.

Sjećam se kad su osvanuli plakati “u svojoj vjeri, na svojoj zemlji”! To je konflikna parola, Bosna je nešto drugo! Hoću da ovo života što mi je ostalo posvetim ovoj ideji! Ovo je toliko hitno da ga je nemoguće obaviti! Ovo je trebalo uraditi prije pet godina! Šta me briga za Dodika?

Senad: Kako šta me briga za Dodika?! Razvaljuje državu!

Sidran: Šta meni ima objašnjavati Milan Tegeltija?! On želi da mene nema! Senade, ti si u mašini koja melje jače nego moja mašina!

Leave your vote