Dugogodišnji zastupnik u Bundestagu Josip Juratović otvorio karte nakon izbora u Njemačkoj: Ulazak BiH u Evropsku uniju, SPD i Scholz žele da ubrzaju”

Dugogodišnji zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za Radiosarajevo.ba, a u povodu upravo završenih izbora u Njemačkoj, kazao je da su u toj stranci, čije višedecenijski član, zadovoljni što su građani upravo njima dali povjerenje za eru poslije kancelarke Angele Merkel, te da će sve to sigurno imati utjecaj na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

“A to je, ipak, era velikih promjena kursa u budućnosti. Mijenjat će se dosta toga.

Mijenjat će se društvo, mijenjat će se gospodarstvo, ako želimo postignuti ciljeve koje smo si postavili”, kaže Juratović.

U tom procesu sigurno će, dodaje, jednu od ključnih uloga igrati daljini razvoj Europe i njemačke uloge u Uniji.

“Tu je i pitanje zemalja koje su na putu u EU, kao što su zemlje Zapadnog Balkana, pa na kraju i BiH. Neće se mijenjati kurs već ćemo morati intenzivnije poraditi na tome da se ubrza proces priključka zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji. To znači dovršetak 14 tačaka iz Mišljenja kako bi se BiH pripremila za Uniju. Mi ćemo na njima intenzivnije poraditi i ubrzati ih. Svi procesi koji su do sada bili, uključujući i Berlinski proces, svodili su se na ekonomske programe koji su manje više uspjeli, ali to nije dovoljno…”, kazao je Juratović za Radiosarajevo.ba.

Podsjeća da Unija nije samo izraz ekonomskih interesa, nego, prije svega, zajednica demokratskih vrijednosti, te da se na tome treba uraditi i u slučaju Bosne.

Nadalje, kaže da je lider SPD-a Olaf Scholz dobro upoznat sa prilikama u BiH i na Zapadnom Balkanu.

“SPD je za vrijeme kancelarke Merkel postavljao ministra vanjskih poslova. Na koncu, i kroz moj rad, Klub SPD je jako dobro upoznat sa situacijom na Zapadnom Balkanu, pa i u BiH. Time logično će se agenda nastaviti. Treba je samo ubrzati. Ti procesi su prespori. Nova vlada će poraditi na tome. Na koncu ja ću i dalje biti poslanik, ja ću strogo gledati na to da se ti procesi provode”, kazao je.

Govoreći o Olafu Scholzu kao mogućem kancelaru Njemačke, Juratović ističe da će on biti vođa sa jasnom vizijom.

“Kod gospođe Merkel to nije bio slučaj. Ona je bila idealna osoba na čelu vlade koja je savršeno dobro koordinirala politike, ali nije imala sopstvene vizije. To će biti ta promjena. Imat ćemo iskusnog političara koji će biti kancelar. Ali kancelar koji neće dozvoliti da stojimo u mjestu”, poručio je Juratović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.