Dugogodišnji univerzitetski profesor Omer Ibrahimagić pojasnio za sva vremena: “Entiteti i distrikt su samo administrativne jedinice unutar BiH!”

Bez primjene bonskih ovlaštenja, koja su u rukama visokog predstavnika, nije moguće izaći iz krize u kojoj se nalazi BiH. Ovo je za „Avaz“ kazao akademik Omer Ibrahimagić, dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji sudija ustavnih sudova Jugoslavije i FBiH.

Ibrahimagić kaže da posljednja odluka OHR-a samo parcijalno gasi požar izazvan pokušajem RS da prisvoji državnu imovinu na području ovog entiteta.

Podsjeća da su entiteti i distrikt samo administrativne jedinice unutar BiH, da državna imovina nije dijeljena na administrativne jedinice te da je i sukcesija imovine bivše Jugoslavije vršena na nivou republika, pa RS i FBiH nisu njeni vlasnici.

– Državna imovina ostaje imovina države, a ne njenih administrativnih jedinica. Nije ništa oduzeto entitetima, to je obična laž.

Obično zamajavanje koje nije moguće riješiti drugačije nego “batinom” OHR-a. Ili da se donese zakon na nivou BiH kojim će se urediti na koji način će entiteti koristiti, a ne dobiti u vlasništvo državnu imovinu. To sada nije uređeno zakonom, ali entiteti je koriste pa im se pričinjava da bi je mogli prisvojiti – ističe Ibrahimagić.

Smatra da su glavni izvori nestabilnosti BiH članovi 4. i 5. Ustava BiH, koji se odnose na domove naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvo BiH, a koji su od Evropskog suda za ljudska prava proglašeni suprotnima Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

– Ušli smo u 13. godinu kako ne provodimo te presude iz 2009. i kasnije. Tu činjenicu su zanemarili evropska delegacija u Sarajevu, OHR, pa na određen način i političke stranke, koje nisu inicirale i poticale da u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenu postupak izmjena članova 4. i 5. Ustava.

Dok god se ne provede presuda Evropskog suda, mi ćemo imati turbulencije u BiH – pojašnjava Ibrahimagić.

Akademik Ibrahimagić kaže da su članove 4. i 5. Ustava BiH diktirali političari iz Srbije i Hrvatske.

– Američki pravnici su znali da BiH neće moći s takvim članovima funkcionirati i zato su dodali Aneks 10 – visokog predstavnika.

Dok je on funkcionirao, funkcionirala je i BiH, a kad je on prestao raditi, onda je i BiH došla u ovu krizu. Nesankcioniranjem Dodikovog ponašanja međunarodna zajednica stvorila je Dodika i ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.