Edin Forto ustvrdio: “Ako nastavimo ovako pregovarati, nema od Evropske unije ništa”

Kakav je to 1,5 milijardi KM vrijedan sporazum kojeg je Bosna i Hercegovina potpisala sa Evropskom komisijom? Šta će on, a šta najnovije trzavice u državnoj koaliciji donijeti građanima? Odgovore smo tražili od predsjednika Naše stranke i ministra saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, Edina Forte.

“Bosna i Hercegovina više neće biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Evropa” – naveo je Forto nakon što je potpisan sporazum s Evropskom komisijom za apliciranje za sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM.

Za N1 danas pojašnjava da se radi o važnoj prilici za privatni sektor, za istraživačke ustanove, kao i za univerzitete, ali i za države institucije da dobiju sredstva za svoju digitalnu transformaciju.

“Mi ćemo svakome pomoći da aplicira, bilo kroz preporuke, bilo kroz sastanke, uokviravanje aplikacije da bude uspješna… Suštinski, aplikacije idu direktno u Evropsku komisiju, mi smo sada samo otvorili tu mogućnost”, naglasio je.

No, na drugom, evropskom putu Bosne i Hercegovine, ruže su cvjetale samo jedan dan. Uslijedilo je Schmidtovo nametanje izmjena izbornog zakona, te najnovije prijetnje iz RS.

“Najveći prijatelj ostanka OHR-a je politika iz Republike Srpske kakvoj sada svjedočimo. Stalne prijetnje Bosni i Hercegovini daju suštinski smisao OHR-u”, govori na ovu temu Forto.

Dodao je da se Naša stranka od izbijanja posljednjih problema nije čula s Dodikom, no nada se što skorijem sastanku državne koalicije.

“Mi smo domaćini narednog sastanka. Ako mene pitate – sljedeći korak bi morao biti vezan za otvaranje pregovora i otvaranje plana rasta, što podrazumijeva ozbiljna sredstva koja mogu pomoći građanima”, navodi kratko Forto vezano za planove za naredne sedmice.

Tempom nije zadovoljan.

“Ovim ritmom nikada nećemo ući u Evropsku uniju. Kako sada usvajamo zakone, koliko se ganjamo za svaki sastanak, koliko pokušavamo da se dogovorimo, sitnica ovdje, pa sitnica tamo. Najobičnije strategije i zakon koji se u cijeloj regiji provodi na isti način, mi u Bosni i Hercegovini ne možemo da usvojimo jer, kao nešto se pregovara. Ako nastavimo ovako pregovarati, nema od Evropske unije ništa. Zato, sada kada smo dobili dobili priliku da počnemo pregovarati – moramo mijenjati navike”, rekao je Forto.

Tvrdi da će nedavno otvaranje pregovora, još bolje nego ranije, pokazati kome od vladajućih je u cilju stvarni napredak, a kome kupovina vremena.

U svemu prijeti i dodatna opasnost – da građani dignu ruke od evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.