Ekonomistica Svetlana Cenić direktno i bez pardona: “Hapšenje Novalića je udar na Bošnjake, a hapšenje Kasumovića ne”

Brojne reakcije pristižu nakon što je gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor zato što, prema obrazloženju iz Tužilaštva ZDK, postupajući tužilac nije stigao ispitati 11 svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega.

Doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić, žena koja na nepravdu ne šuti, slučaj Kasumovića uporedila je sa onim federalnog premijera Fadila Novalića.

– Imate slučaj federalnog premijera Fadila Novalića koji je pola dana premijer, a pola dana je u sudnici. Evo, imate ga sada i u slučaju “Bosnalijek” gdje su bila hapšenja, pa se pitam ima li negdje da nema Novalića. U konkretnom slučaju hapšenja Fuada Kasumovića, određen je pritvor od 30 dana da se ne utječe na svjedoke, pa se pitam na koje više svjedoke? Koji su to svjedoci ostali da može Kasumović eventualno utjecati na njih. Međutim, dobro znate da je hapšenje Novalića bilo udar na Bošnjake, a sada ovo sa Kasumovićem nije udar na Bošnjake – kazala je Cenić.

Ona dodaje kako u BiH očito vlada pravilo da, ako se hapse ljudi iz vladajuće partije, onda je to udar na Srbe, Hrvate i Bošnjake.

– Nažalost, kod nas postoje dvostruki standardi i aršini, a zemlja smo koja je u korupciji preko glave. Kako stoje SDA i SNSD njima su, trenutno, svi konkurencija. To je verglum koji stalno vergla jednu te istu priču. U narednim izborima će se SDA boriti sama protiv sebe, odnosno onaj dio SDA koji je otišao i SDA koji je ostao – kazala je Cenić.

Na kraju je još jednom istakla da je čudno da u pravosuđu postoje dvostruki aršini.

– Neko može biti u isto vrijeme i premijer, ministar finansija, da ide u sudnicu, a nekome se određuje pritvor od mjesec dana i ne može se braniti sa slobode iako nema gdje da pobjegne. Svjedoci u slučaju “Respiratori” direktno i još uvijek rade u Vladi, ali i mijenjaju iskaze. U slučaju Zenice, očigledno je dvostruki aršin da se privede sa tim obrazloženjem. Ko je ovdje lud? – pita se Cenić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.