Ekonomsko čudo u srcu Bosne: Tešanjski gigant Madi kupio kompaniju iz RS koja broji 56 radnika!

Tešanjska kompanija Madi, jedan od lidera u regiji kad je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, kupila je kompaniju Agromix iz Doboja koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021. godini, vlasnici kompanije Madi odlučili su da akvizicijom dobojskog Agromixa daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

Tako je 9. april 2021. godine u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela Agromixa, između Slaviše Bukejlovića, direktora Agromixa i Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije Madi.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija Agromix Doboj izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Menadžment Agromixa je nastojao kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu a što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, Agromix dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.

Svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje, a prerađivačka industrija nije razvijena.

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom Agromixu.

Iz Madija posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza. Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. Madi i Agromix žele doprinijeti stabilnosti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.