Ekspert za sigurnost iz Tešnja Nedžad Korajlić otvoreno tvrdi: “Skloništa moraju biti spremna i tu uopšte ne smije biti izgovora”

Da li je slučajno što dopis o osposobljavanju skladišta u KS dolazi u vrijeme dešavanja u Ukrajini, pitali smo i stručnjake bezbjednosti. Nedžad Korajlić, ekspert u ovoj oblasti, za N1 kaže da se, nažalost, počelo razmišljati o tome otkako je nastupila ukrajinska kriza.

Međutim, kako kaže, to mora biti prisutno stalno, bez obzira da li to bila ukrajinska kriza, elementarna nepogoda, zemljotresi, poplave, ili bilo koja druga nacionalna ugroženost, skloništa moraju biti uvijek u funkciji.

“Nažalost, kod nas su skloništa pretvorena u skladišta određenih privrednih kompanija. Moram da kažem da je Civilna zaštita KS preduzela mjere još prije nekoliko mjeseci na otklanjanju određenih i pravnih i drugih prepreka, tako da, lično, s te strane to poznajem. Kantonalna Civilna zaštita je preduzela mnogo aktivnosti u tom pravcu i stoga želim da ih pohvalim. Vjerujem da su i drugi štabovi širom države to uradili.

“To treba da bude jedna stalna aktivnost. Skloništa uvijek moraju biti spremna i tu uopšte ne smije biti izgovora”

Korajlić navodi da, pored toga, postoji još mnogo drugih aktivnosti koje je potrebno unaprijediti.

“Ja vjerujem i znam, koliko mi je poznato, da ne bi mogla da bude situacija, ni blizu onoj koja se desila u Ukrajini, ali u svakom slučaju treba se pripremati, treba se uvježbavati. To uvježbavanje neće biti eventualno za model ukrajinske krize ili nečeg sličnog. To može biti uvježbavanje i za elementarne nepogode, evo, već vidimo požare u Jablanici…”

Od velikog je značaja i nabaviti neophodna sredstva koja nedostaju, radi uvježbavanja timova, te da se zaposli određen broj profesionalaca koji će raditi u Civilnoj zaštiti, u profesionalnim vatrogasnim društvima, ali i da se uvježbaju građani, da se pored ovih skloništa koja postoje na području KS, FBiH i RS pripreme i skloništa koja nisu tog tipa, ali se mogu preurediti da budu kvalitetna u zgradama, sa velikim brojem stanara, zaključuje Korajlić za N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.