Priznanje za cijelu Bosnu i Hercegovinu: Univerzitetski profesor iz Tešnja Nedžad Korajlić postao je novi redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu

Univerzitetski profesor Nedžad Korajlić je zbog svog doprinosa u nauci i upravljanju institucijama u oblasti obrazovanja, postao redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu (Academia Scientiarum et Artium Europaea).

U obrazloženju izbora za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti, posebno je istaknut transnacionalni angažman i nesebična posvećenost širenju znanja i obrazovanja generacija studenata profesora Korajlića, kao i njegov dugogodišnji rad na kreiranju sigurnijeg socijalnog ambijenta i borbe za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji.

Evropska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija, transnacionalna, interdisciplinarna, u koju je uključeno oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočava savremena Evropa i svijet.

Među njenim članovima je i 35 Nobelovaca, kao i papa Benedict XVI.

Akademiju čine vodeći naučnici, umjetnici i donosioci odluka, koji su posvećeni inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj saradnji, kao i razmjeni i širenju znanja. Članovi Akademije biraju se zbog svojih izuzetnih dostignuća u nauci, umjetnosti i upravljanju.

Osnovana je u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardiohirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa kardinala Franza Königa, te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza, rektora više sveučilišta.

Između ostalih redovni članovi Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu iz BiH su profesori Almir Badnjević, Aida Kulo Ćesić, Izet Mašić, Senka Dinarević, Franjo Topić i drugi.

“Ovo je značajno prizananje kako za prof.dr.Korajlića, Univerzitet u Sarajevu, tako i za Bosnu i Hercegovinu – ističu iz CMC-a.

Korajlić je više od 20 godina angažiran na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, a u istom periodu je kao predavač bio angažiran u najznačajnijim obrazovnim institucijama u BiH i zapadnom Balkanu i pojedinim članicama Evropske unije, prenosi Fena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.