Elmedin Konaković iz Banja Luke nakon sastanka sa Miloradom Dodikom poručuje: “Imamo većinu i u Novalićevoj vladi, tamo ćemo donositi odluke ako SDA odluči blokirati”

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković obratio se medijima nakon sastanka s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci gdje su razgovarali o formiranju vlasti i daljem funkcionisanju koalicije.

Na početku obraćanja, Konaković je naglasio kako je očigledno mnogima zanimljivo što on održava razgovore sa svima pa uključujući i Dodika.

“Još uvijek je neuobičajeno da se sastajemo. To je nova praksa barem što se nas tiče i ja ću često komunicirati s Dodikom i Čovićem kako bismo ovoj državi donijeli dobro i pobjegli od teze da se samo konfliktom skupljaju poeni”, rekao je Konaković.

Također, poručio je kako ima mnogo otvorenih pitanja.

“Ima mnogo otvorenih pitanja, ali hoću da kažem primjere iz prakse. Cvijanović i ja smo već u prilici da iskažemo svoje stavove.

Poslali smo različita mišljenja o neke institucije, ali smo nas dvoje o tome razgovarali. Otvorenu komunikaciju imamo što pokazuje da smo svjesni razlika, ali da stvari mogu funkcionisati. Kroz ovo upoznavanje i vraćanje povjerenja ćemo doći vrlo brzo u priliku da u zemlji zaživi projekat važnih projekata za BiH”, rekao je Konaković – javlja Klix.ba.

Osvrnuo se i na pitanje rada Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“U poslu koji sada radim, vanjski poslovi nisu stranačka, lična, etnička stvar. To je stvar odnosa BiH sa državama u svijetu. Bez obzira što znamo da nemamo iste stavove, jako je puno onih oko kojih imamo, to je važno koordinirati.

Nisam znao da su napravljene neke jednonacionalne ambasade i mislim da to nije put. Često ću dolaziti u Banju Luku, pozivat ću Dodika u Sarajevo i želim da to bude drugačiji početak bez obzira na stavove. Zadovoljan sam razgovorom, pred nama su mnoge aktivnosti”, poručio je Konaković.

Konaković se osvrnuo i na pitanje energetskih projekata kao što je HE Buk Bijela

“Svaki hidroenergetski projekat u ovom vremenu je dobar. Držim stav da mora biti u okviru Ustava i nadležnosti države, entiteta. Nadam se da ćemo riješiti brzo i pitanje granice. Dogovaram susrete i sa Dačićem, ali i sa Radmanom. Imamo puno tema o kojim trebamo razgovarati”, ističe Konaković.

Na kraju, govorio je i o problemima o formiranju vlasti na nivou FBiH gdje je pojasnio kako je SDP s pravom ljut.

“Male turbulencije koje smo imali unutar Osmorke su bile posljedica izbora u Dom naroda gdje je SDP ostao bez mandata. S pravom je SDP bio ljut na partnere od kojih smo očekivali razumijevanje.

Posljedica toga jeste da je na lokalnom nivou došlo do zastoja, da oni ne smatraju ZNG partnerom. U smislu Federacije, to ne ugrožava većinu koja je formirana i koja će predložiti Nikšića za premijera. NiP ne pregovara sa SDA. Ne znam ko to manje želi. To bi moglo biti u slučaju samo neke atomske nužde.

Vlada FBiH, vjerujete, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, zaključio je Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.