Elmedin Konaković o zabrani ulaska Selme Bajrami u Srbiju: Neka se oglase Vučić i Dačić, da li je to stav države?

Pjevačica iz Bosne i Hercegovine Selma Bajrami jučer je zadržana na aerodromu u Beogradu, a potom vraćena u BiH. Naknadno je potvrđeno da je pjevačici zabranjen ulaz u Srbiju, a nakon nastupa u Sarajevu na kojem je rukama pokazivala “dvoglavog orla”. Doskorašnji direktor BIA-e Aleksandar Vulin potvrdio za medije da je lično zabranio ulazak Selmi Bajrami.

Ova odluka izazvala je mnogobrojne reakcije, a sve je na konferenciji za medije prokomentirao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

“To što rade u Srbiji je crna rupa. Da li je Vulin taj koji može da donese ove odluke za bilo koga koji izrazi bilo kakav stav.

Feđu Štukana su zadržali jer je rekao svoj stav. I mene mnogi kritiju, ali to ne znači da me treba sankcionisati. Sanksionisanje tih ljudi pokazuje da vlasti u Srbiji imaju tu tamnu stranu”, naveo je Konaković.

Potom je dodao:

“Pozivam Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića da se oglase. Da li je ovo vlastiti stav države ili ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme.

Ponosimo se svojom demokratijom i nećemo uzvraćati istom mjerom.

Mi to ne radimo, sloboda govora je zagarantovana, kao i iskazivanje mišljenja.

Ne smije zaboraviti da je Aleksandar Vulin onaj koji je studenticama koje su veličale ratne zločince ponudio stipendiju u Beogradu.

VEZANI TEKST:

Bh. pjevačica Selma Bajrami se oglasila nakon što je vraćena s aerodroma u Beogradu

Srbija mora reći šta je njeno pravo lice, ono što slušamo o evropskim integracijama ili ovo koje gledamo i doživljavamo sa našim građanima”, kazao je Konaković.

Inače, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković organizovao je danas konferenciju za medije povodom prve godine mandata na čelu ovog ministarstva.

Očekuje se kako će šef diplomatije Bosne i Hercegovine govoriti o rezultatima rada ovog ministarstva, vanjskopolitičkim ciljevima države, ali i o političkoj situaciji unutar Bosne i Hercegovine i posljednjim razgovorima partnera na državnom nivou.

Također, jedna od tema o kojoj će se sigurno govoriti jesu i evropske integracije, odnosno put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i posljednjoj posjeti predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, premijera Nizozemske Marka Ruttea i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.