Elmedin Konaković p(r)ozvao Željka Komšića, stigao i žustar odgovor: “Nije problem. Ako ne znaju napisati zakon, napisat ćemo im”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine po pitanju istočne i južne interkonekcije, a stigao je i odgovor Željka Komšića.

Komšić je po ovom pitanju poručio kako zeleno svjetlo za otvaranje pregovora može dati samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a osvrćući se pri tome na najavu Konakovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se južna i istočna interkonekcija razmatrati na idućoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ujedno, Komšić je izjavio i da bez usvajanja zakona o gasu na državnom nivou neće glasati za izgradnju južne i istočne gasne interkonekcije, te da je njegovom stavu blizak i drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Komšić je stava da bi u trenutnim okolnostima plinom u ovim slučajevima upravljale kompanije pod nadzorom Republike Srpske, odnosno iz kantona u kojoj je HDZ BiH na vlasti, te da bi se praktično opskrba plinom predala Beogradu i Zagrebu.

Konaković: Oduševljen sam

Na današnjoj press konferenciji povodom stotinu dana njegovog mandata na čelu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, mediji su od Elmedina Konakovića zatražili i stav o Komšićevim tvrdnjama.

“Oduševljen sam idejama nekih kolega i idealističkim rješenjima, živim za dan kad će se to desiti. Potpuno podržavam inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i nadam se da će on ovih dana izaći sa tekstom zakona o gasu, da će nam obezbijediti parlamentarnu većinu i da ćemo mi to izglasati.

Kada on to uradi, ja ću izaći salutirati i reći da je on genijalac koji vodi BiH u pravom pravcu. Ako neko od mene traži da čekajući bajkovita rješenja ne radim svoj posao – taj se vara”, odgovorio je šef bh. diplomatije.

Stigao odgovor Komšića

Komšić je odgovarajući na poziv ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da napiše prijedlog zakona i osigura parlamentarnu većinu za usvajanje zakona, kazao da to nije problem.

“Nije problem. Ako ne znaju napisati zakon, napisat ćemo im. A što se tiče parlamentarne većine, pa valjda imaju parlamentarnu većinu po kojoj su imenovani – kazao je Komšić.

Međutim, Komšić podsjeća da je Vijeće ministara BiH po zakonu organ koji Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine podnosi prijedloge zakona, a ne Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Tek tada, kada se zakon donese, razmislit ću o davanju podrške prema istočnoj i južnoj interkonekciji, kao međunarodnim sporazumima – kazao je Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.