Elmedin Konaković se obratio na forumu u slovenskom Bledu: Najlakše se sakriti iza Dodika, ali mora se promijeniti pristup

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je na strateškom forumu u Bledu u Sloveniji poručio da postoji momentum u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu i da se ova prilika mora iskoristiti za napretak na putu ka EU. Konaković je kazao da je Bosna i Hercegovina godinama bila ostavljena kako od evropske zajednice tako i od domaćih političkih aktera.

“Mi nikada ne propuštamo priliku, da propustimo priliku. Propustili smo sve prilike u prošlosti, sve sporazume, Aprilski paket, Butmirski dogovor. To je naša odgovornost.

Zato što smo svjesni situacije i momentuma zato što se svijet promijenio, ne samo politika proširenja.

Svijet se promijenio zbog agresije na Ukrajinu i Evropljani su sada uplašeni od ruskog uticaja na prostoru zapadnog Balkana sa razlogom i to je naša prednost”, kazao je Konaković.

Sa druge strane rekao je da se mora uraditi nešto da se dokaže da se želi postati dio evropske zajednice.

“Danas sam vrlo optimističan po pitanju budućnosti Bosne i Hercegovine u evropskoj zajednici, zato što smo počeli. U vrijeme kada se održavao Solunski samit, ja sam uživao u životu i igrao košarku u ovoj prelijepoj državi.

Novi sam u ovom poslu, samo sedam mjeseci, ali mogu prepoznati šansu za svoju državu. To je razlog zašto smo kreirali drugi pristup politici u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je lako napraviti javni konflikt, možete se sakriti iza Dodika kad god to poželite. Lako se sakriti iza njega. Imate puno razloga da se sakrijete iza njega i tu priča staje”, kazao je Konaković.

Dodao je da se mora promijeniti pristup i da ima argumente i dokaze da je to moguće.

“Sutra će biti sjednica Doma naroda i biti će potvrđeno pet zakona iz 14 ključnih prioriteta. To se nikad nije desilo u posljednjoj deceniji.

Dokazali smo da, iako u vrlo komplikovanoj situaciji, isporučivati evropske zakone dok političari iz RS-a lete u Moskvu i nagrađuju Putina.

U isto vrijeme oni su politička realnost i moramo da sjedimo skupa, pregovaramo i ispostavljamo zbog budućnosti moje države, svih građana iz čitave Bosne i Hercegovine”, poručio je Konaković.

Istakao je da misli da postoji momentum zbog Evropljana i zbog Ukrajinaca, ali da se mora iskoristiti prilika i uskočiti na voz i da će uraditi sve što može – prenosi Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.