Elmedin Konaković uputio oštre riječi o Miloradu Dodiku: “Pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na svom se Facebook profilu osvrnuo na ponašanje i postupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Konaković se osvrnuo i na razloge zbog kojih su se odlučili na koaliciju sa strankom SNSD čiji je Dodik predsjednik.

“Razlog za ulazak u vlast sa Dodikom je čista politička pragma i politička realnost. Nikakve simpatije i nikakav “drugačiji Dodik” (nikad to nismo rekli, samo je predsjednik najveće opozicione stranke javno rekao da očekujemo drugačijeg).

Ja nisam očekivao drugačijeg, očekivao sam istina hrabrijeg. Ne razumijem one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast sa opozicijom koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke.

Bez SNSD-a nijedan zakon, budžet i još neke važne odluke ne mogu biti usvojene.” naveo je Konaković.

Zatim se osvrnuo na pozitivne stvari koje su se na početku saradnje dogodile.

“Izgledalo je na početku da Dodik ima potrebnu hrabrost da idemo u važne procese. Brzo smo potvrdili Vijeće ministara, usvojili najveći budžet u istoriji BiH, riješili mnogo manjih problema koji su čekali dugo, bio je korektan kad smo vraćali pozicije kojim je trgovala prethodna vlast, četvrtog ministra u VM, balans u agencijama.

Koncept je bio da se rješavaju problemi oko kojih se možemo složiti, a tako će vremenom doći na red i teže teme. Na ruku nam ide i novi odnos EU prema proširenju, planovi da se mnogo ozbiljnije podrže zemlje Zapadnog Balkana.

Sve zajedno dobilo je dodatni smisao i zaista nam je veoma blizu proces koji bi trebao popraviti uslove života svim građanima BiH. Veće plate, bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo i socijalna zaštita i još mnogo dobrog na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Zna Dodik, a zna i većina političara u BiH da EU priprema veliki paket podrške, govori se o milijardama Eura grantovskih, fondovskih i kreditnih sredstava za projekte i procese.

Ovaj prostor u EU vide idealnim za selidbu velikih EU kompanija sa istoka, a to je velika šansa za kreiranje novih radnih mjesta. Pripremaju se i odluke koje će omogućiti lakši pristup zajedničkom tržištu EU.

Privrednici iz BiH znaju šta bi to značilo i koliko bi pomoglo razvoju ekonomije, a sigurno bi privuklo i nove investitore.

U prvih 6-7 mjeseci smo zaista pokrenuli procese, usvojili smo na kraju i 5 važnih zakona iz 14 prioriteta.

O nama se počelo govoriti kao liderima EU integracija na Zapadnom Balkanu, logično je bilo da nastavimo istim tempom, a onda Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem.” kazao je Konaković.

“Napad na Ustavni sud i nepriznavanje odluka, napad na visokog predstavnika, ultimatumi, prijetnje i ucjene. Povratak u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćen rječnikom uličara sa seoskih vašara.

Ne posjeduje hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj.

Na galamu opozicije u manjem bh. entitetu reaguje strahovima, povlači se i panično pravda. Potezi koje povlači idu na ruku ruskim vlastima i ruskom narodu, a nikako srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Zbog takvih politika je skoro 1/4 građana Republike Srpske napustila svoje domove i sreću potražila uglavnom u zemljama koje Dodik javno kritikuje i sa kojim vodi političke ratove. Zbog takvih politika (a imao je realno adekvatne sagovornike sa naše strane) mi smo prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, produktivnog, nenadoknadivog kadra.

Zbog takvih politika nivo stranih investicija u našu zemlju je sramotno nizak, zato nam BDP raste puževom brzinom, a jedino šta je stabilno i šta brzo raste jesu plate političara. Na svaki Dodikov poklič secesionizma bježe investitori i iz bh entiteta RS.

Prigovaraju mi i on i cijeli SNSD da nemam pravo iznositi lične stavove kao ministar vanjskih poslova, a u isto vrijeme na svim sastancima koje imaju na međunarodnoj sceni pričaju o neutralnosti prema agresiji na Ukrajinu, dok 3/4 građana i političara snažno stoje na strani Ukrajine.

Nikakvu neutralnost mi nismo dogovorili. Pišu pisma Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope sa tvrdnjama da visoki predstavnik nije legalan, a 3/4 građana i političara zna i tvrdi da je legalan.

Nismo dogovorili da pišu pisma. (Dobili su naravno adekvatan odgovor) Po nekim starim matricama bi da rade šta god požele, a da brane ostalim da iznose stavove. Tako neće moći.” poručio je Konaković.

Konaković je zatim poručio da će MVP braniti interese BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova će, dok sam ja na čelu, zastupati i braniti interese države Bosne i Hercegovine.

Poštovaće se Ustav BiH i ranije usvojeni zakoni i strategije. Koristićemo sve prilike i kontakte da zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Upozorićemo i reagovaćemo na sve štetne pojave i opasnosti po našu zemlju. Učinićemo sve da iskoristimo ovu priliku koja nam se pruža, da ljudima u BiH omogućimo život dostojan čovjeka.

Pokazaće se brzo ima li Dodik hrabrosti za liderstvo, još uvijek ima vremena, ili će kukavički ostati u sigurnoj zoni radikalizma i nacionalizma uz riječnik uličara sa seoskih vašara. Ovaj ga drugi koncept vodi u siguran problem sa poznatim ishodom.

Na kraju je Konaković jasno poručio Dodiku da BiH nije “sastavljena”.

“Nije Bosna i Hercegovina sastavljena, u Ustavu piše “sastoji se” od dva entiteta i Brčko distrikta BiH. To što ponavljaju da “je sastavljena” pa se kao može i rastaviti, samo je utrenirana laž i ništa drugo. Nikakvog rastavljanja nema.” napisao je Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.