Elvedina Muzaferija sjajna! Ostvarila je najbolji plasman u historiji bh. skijanja!

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija ispisala je historiju naše zemlje današnjim nastupom u utrci superveleslaloma u Cortini d'Ampezzo (Italija). Muzaferija je upisala sjajan nastup i zauzela 14. mjesto te osvojila nove bodove u Svjetskom kupu. To je najbolji plasman u historiji bh. skijanja i Muzaferija će ostati upisana u anale ovog sporta naše države.

Ranije je najbolji rezultat također imala Muzaferija, koja je bila 15. u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Courchevel Meribelu, Francuska.

Muzaferija je ostvarila vrijeme od 1:22.58 te je tako za pobjednicom zakasnila 1,83 sekunde. Tako je danas osvojila 18 bodova za ukupni poredak u Svjetskom kupu, koje je pridodala jučer osvojenim bodovima u spustu.

Jučer je osvojila prve bodove u Svjetskom kupu pošto je zauzela 25. mjesto u spustu. Tim rezultatom je osvojila šest bodova. Ukupno je sa 24 boda Muzaferija na 89. mjestu u poretku Svjetskog kupa.

Pobjedu u superveleslalomu je odnijela Švicarka Lara Gut-Behrami koja je utrku završila s vremenom 1:20.75 minuta. Druga je bila Austrijanka Stephanie Venier sa 21 stotinkom zaostatka, a treća Francuskinja Romane Miradoli sa 41 stotinkom zaostatka.

Ovo je četvrti put da se Gut-Behrami popela na postolje u petoj utrci superveleslaloma ove zime. Preuzela je vodstvo u disciplini Svjetskog kupa sa 10 bodova prednosti nad Corneliom Hutter. Gut-Behrami smanjila je također zaostatak za povrijeđenom Mikaelom Shiffrin u ukupnom poretku Svjetskog kupa na ispod 200 bodova.

U petak je Mikaela Shiffrin istegnula ligamente koljena u sudaru s olimpijskom pobjednicom u spustu Corinne Suter koja je isti dan potrgala ligamente i tako završila sezonu.

U utorak na Kronplatzu će se voziti trka veleslaloma i bit će to prilika za švicarsku skijašicu da se dodatno primakne Amerikanki – javlja Sportsport.ba.

Super G, svi rezultati:

  1. Lara Gut-Behrami (SUI) 1:20.75
  2. Stephanie Venier (AUT) +0,21
  3. Romane Miradoli (FRA) +0,41
  4. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0,53
  5. Sofia Goggia (ITA) +0,58
  6. Marta Bassino (ITA) +0,75
  7. Mirjam Puchner (AUT) +1,10
  8. Alice Robinson (NZL) +1,11
  9. Federica Brignone (ITA) +1,30
  10. Kira Weidle (GER) +1,33

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.