Enis Bešlagić uputio emotivnu poruku: “Dragom prijatelju Hasanu Džafiću posljednji pozdrav i mir njegovoj duši…”

Bosanskohercegovački književnik i dramaturg Hasan Džafić preminuo je nakon kraće bolesti u Tuzli u 65. godini života. Oglasio se bh. glumac Enis Bešlagić.

Džafić, koji je radio kao dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bio je scenarist kultne bh. serije “Viza za budućnost”, a radio je i na seriji “Tata i zetovi”.

Diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Do 1993. živio je u Mostaru, a od 1994. godine u Zenici. Od 1997. godine bio je dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a kraći period je obnašao i funkciju v.d. direktora ove ustanove.

Kao kućni dramaturg BNP-a Zenica, uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije (“Zašto ne znam opisati grad” S. Arnauta, “Srebrenički inferno” Dž. Latića, “Veseli voz” R. Pavelkića, Nevakat D. Sušića) adaptacija dramskih tekstova (“Pomrčina krvi” A. Muradbegovića, “Nije čovjek ko ne umre” V. Stojanovića, Prskotine J. P. Forsberga), izbora stihova (“Srebrenički inferno”, Dž. Latića), jezičkih adaptacija (“Komšiluk naglavačke” N. Mitrović, “Umišljeni bolesnik” J. B. Molierea), pisanja songova (“Ženidba” N. V. Gogolja) i drugih dramaturških intervencija i poslova na pripremi predložaka za predstave BNP-a Zenica iz djelokruga rada dramaturga.

Također, kao saradnik reditelja za dramaturgiju, učestvovao je u pripremi velikog broja predstava BNP-a. Urednik je na desetine programskih knjižica (afiša) predstava BNP-a, kataloga Festivala bh. drame i drugih teatroloških publikacija koje izdaje BNP Zenica. Autor je monografije Bosansko narodno pozorište Zenica (Udruženje književnika Zeničko-dobojskog kantona, Zenica, 2002).

Džafić se također bavio i književnim radom, a objavio je slijedeće knjige: “Glas iz dubine”, pjesme, Savez pisaca amatera Jugoslavije, Beograd, 1982; “Jato u prolazu”, pjesme, Književna omladina Mostar, Mostar, 1985; “Dvije komedije”, Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 2000; “Prognanici”, komedija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Sarajevo, 2000.

Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan.

Bh. glumac Enis Bešlagić se oglasio na Facebooku.

“Dragom prijatelju Hasanu Džafiću posljednji pozdrav i mir njegovoj duši…

Čovjek koji je jedan od najbitnijih ljudi u mojoj profesionalnoj karijeri, sa kojim sam radio u pozorištu u Tešnju i nakon toga je bio motivator koji me nagovorio da upišem Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu…

Pričali smo o tome samo prije par dana i trebali smo zajedno raditi moju novu predstavu…

Hvala ti za sve moj dobri brate i molim Gospodara da ti dušu počasti svojim nagradama.

Neka Bog Dragi podari snagu i zdravu glavu tvojim najbližim u ovim teškim trenucima.

Od tvojih tekstova ovoj djeci je najpopularnija VIZA ZA BUDUĆNOST kojom si nam dao prve uloge i na kojoj smo ti zahvalni…

Putuj dobra dušo do nekih novih i boljih svjetova u kojima će se tvoja duša smijati i veseliti kao što je i oduvijek”, napisao je Enis.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.