Erduan Kafedžić šokirao: Tvrdi da lažne diplome ima oko 30 uposlenika javnog sektora u KS

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo do sada je provjerio blizu pet hiljada diploma uposlenika javnog sektora u KS od ukupno 27 hiljada. Do sada je otkriveno 30-ak lažnih diploma. Erduan Kafedžić, šef Ureda, kazao je za N1 kako očekuje da će taj broj rasti.

Kafedžić kaže da je do sada utvrđeno tridesetak lažnih diploma.

“Proces je sada u nadležnosti tužilaštva. Ne mogu ti ljudi ostati bez posla dok se na završi taj krivični postupak. U toku su istrage”, pojasnio je i dodao:

“Upravo sam jučer dobio sa terena informaciju da smo vjerovatno otkrili još 17 novih diploma. Broj diploma raste i biće provjerene sve diplome u javnom sektoru KS.”

Lažne diplome uoči konkursa
Gostujući u Novom danu, Erduan Kafedžić pojasnio je metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma.

“U početku smo krenuli da provjeravamo diplome za lica koja su neposredno pred konkurse stekla diplomu i to se pokazalo kao dobar metodološki parametar. Utvrdili smo da je veliki broj osoba koja su završila neposredno pred konkurs imaju krivotvorene diplome”, kazao je.

Navodi da su tokom provjere nailazili i na otpor institucija.

“Jedna institucija gdje smo trebali da vršimo provjeru diploma za njihove uposlenike se obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka da zaustave taj proces. Mi smo bili jako uporni i imali smo snažne argumente i naravno da samo nastavili s tim procesom. Bilo je situacija da su institucije kod kojih smo tražili da nam dostave podatke o diplomama su se branile da je to proces, da se to plaća”, pojasnio je, kazavši da su mnogi odustali od te barijere.

“Ovdje se radi o visokom javnom interesu. Nešto što jako kompromitira javni sektor cijele države”, istakao je Kafedžić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.