in ,

Eric Nelson o izmjenama Izbornog zakona: “Prioritet su izborne reforme u BiH, njima se treba baviti”

On je napomenuo i da političke diskusije moraju posjedovati institucionalni okvir, te naveo da treba uključiti javnost i civilno društvo

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Nelson je naveo da su prioritet izborne reforme u BiH i da se njima treba baviti, iako to neće biti lako.

On je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum dao dobru osnovu na kojoj se mogu izgraditi institucije potrebne da se omogući bezbjednost, napredak i pravičnost za sve građane BiH.

Prema njegovom mišljenju, 2021. godina je vrijeme za nove perspektive, novo djelovanje, jer je nakon 20 godina postalo jasno koje su mane Ustava.

“Mi ćemo nastaviti da insistiramo na reformama koje su tako hitne za BiH, ali smo vrlo svjesni da ono što je potrebno jeste lokalni konsenzus, rekao je Nelson za “Oslobođenje” i dodao da se do njega može doći samo dijalogom koji će približiti strane i pokazati da su spremne da donesu važne kompromise da bi se pomoglo da zemlja ide naprijed.

On je napomenuo i da političke diskusije moraju posjedovati institucionalni okvir, te naveo da treba uključiti javnost i civilno društvo, a potrebno je i mišljenje opozicije.

“Imamo u planu sastanak zajedničkog kolegijuma da ih podstaknemo da imenuju međuresornu radnu grupu. To je okvir koji ovdje očekujem, institucionalni okvir, da bi se radilo na izbornim reformama, zaključio je.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Policajac koji je sačuvao dječaka u Zenici: Uspio sam ga uhvatiti za natopljenu jaknu, on je samo vrištao

Litar magarećeg mlijeka košta 50 KM, a u Soviće po njega dolaze i Švicarci, Francuzi te Šveđani