Erol Avdović javno poručio iz Amerike: “Beograd” je u New Yorku iz UN-a poručio Dodiku da pakuje kofere za Moskvu

“Rusija je potpuno diplomatski izolovana. Ovo više nije “ukrajinska kriza” ovo je ruska kriza, jer tek sada počinje politička, ekonomska i vojna kriza koju je svojoj zemlji prouzrokovao Vladimir Putin.

Isto važi i za njegove balkanske vazale Milorada Dodika i Dragana Čovića. Vučić se izvukao?”, komentar je Erola Avdovića, dopisnika iz New Yorka nakon glasanja na sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj je usvojena Rezolucija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

“Bosna i Hercegovina je u Generalnoj skupštini UN-a glasala u korist rezolucije za punu osudu ruske agresije na Ukrajinu. BiH je također konsporzolisala rezoluciju. Bravo Sarajevo – na pravoj smo strani historije. I 193 države članice Generalne skupštine UN usvajaju rezoluciju o osudi agresije Ruske Federacije na suverenu državu Ukrajinu članicu Ujedinjenih nacija.

Za usvajanje je tražena dvotrećinska većina prisutnih. 141 za USVOJENO. Samo 5 zemalja članica UN-a protiv i 35 uzdržanih; 181 država članica je predstavljena za glasanje; 12 se nije pojavilo u Generalnoj skupštini UN.

I tako je Beograd u New Yorku iz UN-a poručio Dodiku da pakuje kofere za Moskvu. Polako u jednom pravcu. Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana bez obzira na nacionalnost ili bilo koju drugu afilijaciju pobjeđuje. Blagoslovljen bio današnji dan 2. mart 2022 i hvala veliko. Ukraijina uz vas smo”, istakao je Avdović.

Pojasnio je da nije mogao vjerovati da srbijanski ambasador u UN-u Nemanja Stevanović u New Yorku najavljuje da će Srbija glasati za osudu ruske agresije na Ukrajinu, ali da se uvjerio kada su prikazane tabele glasanja.

Diplomatski krugovi u Evropskoj uniji “sada razmatraju brzu implementaciju ciljanih sankcija – uključujući i blokiranje Swiftovih podataka.

Visoki predstavnik Christian Schmidt bi također mogao suspendirati lidera SNSD-a Milorada Dodika, ali i institucije Republike Srpske, kako bi spriječio preduzimanje koraka za proglašenje nezavisnosti – piše Adelheid Wolf u austrijskom listu Der Standard, prenosi politicki.ba.

Ovrćući se na jučerašnji Dodikov performans u Predsjedništvu BiH, kada je napustio sjednicu, ona ističe da se ubrzano topi podrška koju je politički lider bosanskih Srba imao među nekim državama EU, posebno Hrvatskoj i Mađarskoj.

– Diplomate danima upozoravaju da će i Rusija priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, te da da bi Dodik situaciju u Ukrajini mogao iskoristiti za svoj projekat secesije.

Dodik je posljednjih dana govorio o “histeriji zapadnih partnera” u vezi sa odnosom prema Rusiji i Ukrajini.

– Nisam ni na strani Ukrajine ni na strani Rusije, ali sada je jasno zašto su pokušali prodati oružje Ukrajini 2014. godine – objasnio je on.

Der Standard piše i da su dvojica nekadašnjih visokih predstavnika, Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko u pismima pozvali NATO i EU da odlučno djeluju u BiH.

Handelsblatt, pak, najavljuje da u Uniji “sazrijeva svijest da se zapadni Balkan, a naročito Putinovim nasrtajima ugrožena BiH, iz geopolitičkih razloga što prije moraju primiti u EU.

Blokiranje prijema novih članica na putu je da postane prošlost.

U zajedničkom tekstu Eve Fischer, Christopher Herwatz i Anis Mičijević prenose da “nakon ruskog napada na Ukrajinu, zagovornici proširenja EU vide mogućnosti za intenzivnije pregovore sa postojećim kandidatima za članstvo. Nekoliko zemalja zapadnog Balkana godinama se bore za članstvo u međunarodnoj zajednici”, navode oni.

Citiraju i brojne zvaničnike iz EU i regiona koji upozoravaju da su se okolnosti bitno promijenile, da Putin ne odustaje od destabiliziranja Evrope i Zapada općenito, te da se mora djelovati.

– Zapadni Balkan mogao bi biti sljedeća meta ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pored Srbije, koja je već veoma proruski orijentirana, posebno se radi o Bosni i Hercegovini, najkrhkijoj državi zapadnog Balkana.

Tamo Moskva podržava političare koji dodatno ugrožavaju ionako poljuljanu stabilnost zemlje, poput Milorada Dodika, člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se zalaže za otcjepljenje Republike Srpske.

Područje naseljeno pretežno srpskim stanovništvom jedna je od dvije sastavnice države Bosne i Hercegovine, uz Federaciju Bosne i Hercegovine, a po površini zauzima oko polovinu BiH. U Bosni i Hercegovini sebe vide iza Ukrajine kao drugu frontu moguće konfrontacije sa Rusijom – upozorava europarlamentarac Zelenih Romeo Franz.

Najveći Dodikov saveznik je Putin. EU mora razumjeti ovu vezu i djelovati odmah – napisao je on na Twitteru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.