EUFOR objavio fotografije: Pogledajte novu vojnu opremu koja je stigla u BiH

Pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a već su u Bosni i Hercegovini, a oprema im je stigla u BiH već u nedjelju 7. aprila, kako je objavljeno na zvaničnim stranicama EUFOR-a. Podsjećamo, jučer je Denis Zvizdić najavio da u BiH dolaze rezervne snage NATO-a nakon čega su uslijedile brojne reakcije. Ministar odbrane BiH Zukan Helez je danas pojasnio da rezervne snage koje stižu u BiH su EUFOR-ove, a ne pripadnici NATO-a.

“Oni će uskoro vršiti patrole širom BiH i obučavati se sa snagama EUFOR-a na terenu i elementima Oružanih snaga BiH”, poručeno je iz EUFOR-a.

Ponajviše pažnje je privukla oprema odnosno logistika koja je u BiH stigla za vojnicima EUFOR-a.

Naime, kako se može vidjeti na objavljenim fotografijama, radi se o impresivnim količinama vojne opreme.

Podsjećamo, jučer je Denis Zvizdić najavio da u BiH dolaze rezervne snage NATO-a nakon čega su uslijedile brojne reakcije.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je danas pojasnio da rezervne snage koje stižu u BiH su EUFOR-ove, a ne pripadnici NATO-a.

“Istina je da u BiH stiže francuski bataljon, kao dio rezervnih snaga EUFOR-a. Ta informacija je plasirana tokom prošlosedmične zajedničke press konferencije s generalmajorom Laszloom Sticzom, komandantom EUFOR-a.

To nije NATO jedinica, osim što je Francuska članica ovog vojnog saveza, pa se onda iz toga izvukao pogrešan zaključak. Ne znam zašto se sada svi petljaju oko vojske”, kazao je Helez.

Kako je poručio Helez, dolazak dodatne jedinice jeste vojna vježba Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

“U pitanju je velika vojna vježba. Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanje i da rasporedi snage kako bi mogao garantovati nastavak sigurnosti i stabilnosti.

Bit će velikog pokreta vojske i vozila, ali stanovnici BiH nemaju razloga za brigu. Pozivam ih da sve svoje aktivnosti obavljaju kao i inače”, poručio je Helez.

Pogledajte fotografije koje je objavio EUFOR.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.