Europarlamentarac Dietmar Koster brutalno ponizio Dragana i Zorana: “Čoviću ne vjerujem, Milanovićeve izjave gluposti”

U posjeti Bosni i Hercegovini su evropski parlamentarci Thijs Reuten, Andreas Schieder i Dietmar Koster.

Jedan od njih, Dietmae Koster u interviewu za N1 kaže da je za Evropski parlament jako značajno da se fokusira na političku krizu u BiH, ali da je pozitivno to što je Centralna izborna komisija raspisala izbore u oktobru, što je Koster svesrdno pozdravio.

Nada se slobodnim i poštenim izborima ali i promjenama u državi nakon izbora. Uprkos preprekama, finansijskim prije svega, naći će se put da se izbori finansiraju, uvjeren je zastupnik Koster.

Najodgovornijim za krizu u BiH, Koester smatra Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića.

“Mi se zalažemo za princip, jedan čovjek, jedan glas, to je demokratski princip, bez obzira na etničku pozadinu I mi te principe ovdje moramo implementirati”, ističe Koster.

“Najbitnije je da prevaziđemo etnički pristup”

Na pitanje šta nakon izbora, Dragan Čović je najavio mogućnost teritorijalne reorganizacije BiH, da li to može značiti I novi krug sankcija?

“Kada je riječ o sanckijama, vidjeli smo da djeluju, bar kada je riječ o Dodiku. Malo se povukao u svojim nastojanjima da entitetu Republika Srpska osigura više moći.

Postigli smo napredak na tom polju, smatram. Sankcije su instrument koji može djelovati i koji stvari može promijeniti u boljem smjeru, to želim naglasiti.

Kao što sam rekao ranije, najbitnije je da prevaziđemo etnički pristup, a gospodin Čović igra na ovu kartu, tu etno-nacionalistička karta, i to je potpuno neprihvatljivo.

Vode se rasprave o nekom trećem entitetu, ali integritet i suverenitet BiH moraju se očuvati i to je ključno za EU.

Gospodin Čović uvijek naglašava kako je za EU i te vrijednosti, a u parlamentima blokira zakone kako bi ostvario svoje ciljeve – ja mu ne vjerujem uopšte”, istakao je zastupnik Koster za N1.

Upitan da prokomentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o BiH i blokiranju finskog NATO puta, Koster se nasmijao i rekao “to su potpune gluposti, Hrvatska je članica EU i treba da se ponaša u skladu s tim vrijednostima”.

Interview u cjelosti gledajte večeras od 20 sati samo na N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.