Europarlamentarac kod Hadžifejzovića bez pardona o visokom predstavniku: “Imam problem sa Schmidtovim odlukama! Očekujem da, kada upotrebljava Bonske ovlasti, donosi dugoročna rješenja!”

Klemen Grošelj, EU parlamentarac gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji: “Bolje od sankcija je slanje Dodika i Čovića u prošlost!”

“Da sam bh. političar, prvo bih izvršio reformu pravosuđa. OHR pravi intervencije uz podršku Amerike, a ne EU! Promjene su napravljene kako bi se učvrstio evropski put BiH! Ako Schmidt sada interveniše, to će biti teške intervencije (…).”

Klemen Grošelj upozorava: “Niko neće dozvoliti da zapadni Balkan doživi tragediju devedesetih!”

“(…) EU se sve više fokusira na BiH! Imam problem sa Schmidtovim odlukama! Očekujem da, kada upotrebljava Bonske ovlasti, donosi dugoročna rješenja! Užasno je da interveniše na dan izbora! Dodik i Čović su dvije strane istog lanca, ista politika! Bolje rješenje od sankcija je slanje Dodika i Čovića u političku prošlost.”

Zapadni Balkan je dio Evrope i EU! U Briselu lobiraju svi! Hrvatska je u tome vrlo uspješna! Srbija se uči i lobira! BiH je unutar podijeljena oko lobiranja, ali ima prijatelje! Bilo bi dobro imati kontakt s tim ljudima i ugostiti ih u BiH!

Bez obzira na podjele, građani u BiH imaju slične poglede! Od HDZ-a se očekuje da ono što govore u Briselu realizuju u BiH! Od Trojke se očekuje da krene s reformama! Ako Schmidt sada interveniše, to će biti teške intervencije!

On sada mora zagarantovati put BiH ka demokratiji i reformama! Političari se boje promjena, jer promjena statusa quo znači promjenu političke strukture i gubitak vlasti! Treba započeti evoluciju i proces promjena! Neke stvari se već događaju u Srbiji i Crnoj Gori!

EU se sve više fokusira na BiH! Neće biti para tek tako, već će biti uslovljavanja! Zemlje kandidati na neki način mogu biti integrirane u EU! Moraju biti ispunjena neka pravila vladavine prava! Ako dođe do zloupotrebe fondova, imaju tužioci koji mogu biti bh. građani, ali su integrirani u EU!

Zemlje kandidati su na to pristale! Ako ne žele kontrolu, onda to znači da neće članstvo u EU! Ovo bi mogla biti praksa za godinu do godinu i po – samo je do političke volje! Imam problem s Schmidtovim odlukama! Očekujem da, kada upotrebljava Bonske ovlasti, donosi dugoročna rješenja!

Užasno je da interveniše na dan izbora! Ne mijenjaju se izborna pravila na dan izbora – to je osnovna politička higijena! Schmidt se izgubio u paragrafima i detaljima; izgubio je širu sliku! Svojim ovlastima bi trebao da prisiljava političke aktere na kompromis! Formirao je Vladu od koje se sada očekuje mnogo!

Nisam siguran da svi u toj koaliciji stvarno žele promjene, čak im odgovara status quo! Dodik i Čović su dvije strane istog lanca, ista politika! Izborni zakon će biti test za Čovića i ostale političare! Bolje rješenje od sankcija je slanje Dodika i Čovića u političku prošlost.

Tokom uvođenja sankcija, one moraju biti totalne! Zna se gdje neki ljudi imaju poslovne i ekonomske interese i to se treba zaustaviti.

Kandidatski status znači da neće biti bilo kakvih podjela unutar BiH! BiH mora ući u EU i NATO kao jedinstvena zemlja! Niko neće dozvoliti da zapadni Balkan ponovi tragediju devedesetih! Da sam bh. političar, prvo bih izvršio reformu pravosuđa”, naveo je on.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.