Europarlamentarac Tonino Picula direktno i bez pardona poručio: “Dodik je lik kroz kojeg djeluju utjecajni igrači!”

Što stoji iza odluke Skupštine RS o vraćanju državnih nadležnosti na entitet? Može li to dovesti do zaoštravanja odnosa i novoga sukoba u BIH ili je riječ tek o predizbornom manevru Milorada Dodika?

O toj temi, ali i pregovorima oko reforme izbornoga zakona u emisiji hrvatskoj radija “U mreži Prvog” govorili su SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula i predstojnik Ureda premijera Hrvatske Zvonimir Frka Petešić.

Frka Petešić je kazao kako situacija u BiH već dugi niz godina nije najbolja, ali ono što je važno i na čemu Plenković insistira je cjelovitost BiH i ne želi vidjeti razvoj separatističkih tendencija.

“Da bi BiH došla u status za pregovore o ulasku u EU treba steći kandidacijski status, za što je potreban čitav niz uvjeta.

Između ostalog to je 14 uvjeta, a koji se tiču reforme, demokratskih procedura, prava građana, pravosuđa, borbe protiv korupcije, kazao je i dodao da je od tih 14 ciljeva BiH ispunila samo jedan”, kazao je.

Naglašava kako je pred BiH velik put i važno je da postane funkcionalnija.

Na pitanje koliko su BiH političari dorasli tom zadatku, Frka Petešić je rekao da su neki više, a neki manje dorasli, ali je važno, kako kaže, da se postignu mehanizmi kako bi građani sva tri naroda imali svoje prave predstavnike.

26. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma

Danas je 26. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma. Picula je naglasio da je i nakon 26 godina BiH još uvijek konfliktno društvo te da se vode razgovori o tome koliko je BiH kao daytonska tvorevina održiva. Smatra da uloga međunarodne zajednice u BiH sve ove godine nije na razini.

“Događanje u RS je samo zadnja epizoda iz nečega što može samo eskalirati, a ne se smiriti”, dodaje Picula.

Picula je istaknuo da se Dodik često doima kao glavni lik svih ovih političkih procesa i konflikata, ali kako kaže, on je i medij kroz koji djeluju utjecajniji „igrači” ne samo iz BiH, već i iz regije pa i svijeta.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.