Evo kada počinje ljetno računanje vremena: Sat će se pomaknuti za jedan sat unaprijed

Ljetno računanje vremena ili ljetno vrijeme predstavlja dio godine tokom koje se redovnom zimskom vremenu dodaje dodatno vrijeme, najčešće jedan sat.

Svrha ljetnog računanja vremena je ekonomske prirode – dodavanje jednog sata periodu dnevnog svjetla čime bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi rasvjete.

Prva je ljetno računanje vremena (od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine) uvela je Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Ljetno računanje vremena je u posljednje vrijeme došlo pod udar kritike, s obzirom na povećano korištenje uređaja za rashlađivanje zraka u ljetnim mjesecima, poremećaje spavanja, povećan broj prometnih nesreća kao i velike troškove stalnog podsjećanja javnosti na to da se mora prilagoditi promjeni.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u noći sa subote na nedjelju 27. marta u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.