Evo na čemu se temelji apelacija Željka Komšića Ustavnom sudu BiH, iznio je četiri argumenta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, a koji je utemeljen na četiri argumenta.

Komšić je danas uputio zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da ocijeni Schmidtovu nametnutu odluku o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Preciznije, Komšić je zatražio ocjenu ustavnosti entitetskog ustava, jer je njegova izmjena bila uslov za implementaciju izmijenjenog Izbornog zakona. Schmidt smatra da će se ovim onemogućiti blokade prilikom formiranja vlasti u FBiH.

Prvi Komšićev argument jeste da je visoki predstavnik nametnuo izmjene koje su u suprotnosti s ranijim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Jedna od tih odluka jeste ona koja donesena nakon njegove apelacije iz 2015. Apelacija se odnosi na izbor predsjednika i potpredsjednika oba entiteta, a Sud je utvrdio da je taj postupak diskriminatoran i zatražio je da se izbrišu sporni članovi Izbornog zakona kojim se tretira ovo pitanje – prenosi Klix.

Utvrđeno je da izbor nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Način izbora entitetskih predsjednika i potpredsjednika je osporen zbog toga što pripadnicima Ostalih nije omogućeno da se kandiduju za spomenute pozicije.

Ova Komšićeva apelacija nikada nije provedena. Aktuelni predsjednik i potpredsjednici FBiH izabrani su prije nego što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio ovu odluku, dok su aktuelni predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske izabrani 2018. godine, nakon donošenja odluke.

Drugi argument jeste da su prethodno navedenim umanjena ranije postignuta prava, što je “neprihvatljivo i pravno nemoguće”.

Treći Komšićev argument, kojim osporava Schmidtovu odluku, jeste taj što smatra da je odlukom izazvana pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je nametnuo to da se zakonodavna vlast u FBiH konstituiše na osnovu popisa stanovništva iz 2013., a da se izvršna vlast konstituiše prema popisu iz 1991.

Komšić je konstatovao da je ovim neformalno proglašen okončanim Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji se odnosi na povratak stanovništva na prijeratna mjesta stanovanja.

Smatra da se ovim ušlo u prihvatanje posljedica rata, tj. etničkog čišćenja. Aneks 7 još nije proveden i pitanje je da li će ikada biti proveden.

Četvrti argument jeste da se da se uvodi manja ili veća vrijednost ljudi shodno prebivalištu. To znači da glas građana neće biti jednak, tj. da će njegova vrijednost ovisiti o tome gdje neko živi.

“Sainte-Lagueovom metodom za dodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH 1, 3, 5, 7, 9… formalizirao je diskriminaciju, jer bi u novom sistemu građani kao osobe imali veću ili manju vlastitu ličnu vrijednost, u zavisnosti od mjesta prebivališta”, obrazložio je Komšić.

Spomenutom metodom će se računati količnik ili koeficijent delegata.

S obzirom na specifičnost Komšićevog zahtjeva koji podrazumijeva i donošenje privremene mjere, očekuje se da će ga Ustavni sud brzo razmotriti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.