in ,

Evropska unija uputila poruku Predsjedništvu BiH, izrazili su svoju zabrinutost…

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je  s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je  s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Kako je navedeno u saopćenju, visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

”Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje’‘, saopćeno je.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

Ambasada SAD

Vrlo jasne poruke iz američke ambasade: “Pozivamo da se širom BiH uklone simboli razdora!”

Danis Tanović, SFF

Danis Tanović “lecnuo” premijera Fadila Novalića: Predložio da ga filmski radnici nazovu i kažu da im je “Asim rekao” da se jave