Evropski parlament zatražio od EU uvođenje sankcija Dodiku, odmah je reagovao i Milorad: “Kažnjavanje je znak nemoći”

Evropski parlament je danas izglasao rezoluciju u kojoj formalno traže od Evropske unije uvođenje sankcija protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska RS Milorada Dodika.

“EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini (BH), uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”, navodi se u tekstu usvojenom u formi Rezolucije EP.

Pozvali su sve države članice EU da osiguraju da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Sveobuhvatne sankcije protiv Dodika prethodno su 12. januara zatražili zastupnici EP-a koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel su u zajedničkoj izjavi osudili, kako navode,

“neustavno obilježavanje Dana RS-a, 9. januara” i pozvali na uvođenje sankcija Dodiku.

Dodik je komentirao prijedlog sankcija zbog postupaka u BiH uključujući i obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Predsjednik RS-a smatra da je politika sankcionisanja uvijek znak nemoći te da zbog njegove politike “niko nije stradao”.

“Nije doveden u pitanje teritorijalni integritet BiH, europarlamentarce da predlože jednu takvu mjeru.

Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH.

Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima”, kazao je Dodik.

Europarlamentarci danas su pozvali države članice EU da osiguraju podršku u Vijeću EU da sankcije Dodiku budu usvojene – prenosi Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.