Face to face duel “ustavnih eksperata” kod Hadžifejzovića, Ademović: “Nigdje ne piše da entitet samostalno može da vrati nadležnosti!”

U Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića u sklopu segmenta emisije “Face to face”, gostovali su Milan Blagojević, profesor ustavnog prava i Nedim Ademović, profesor, advokat i pravni ekspert za ustavno pravo Bosne i Hercegovine.

Blagojević: Vi meni, Vojvodo, ja Vama Serdare, ali ne slažem se sa Vama! Ustavni sud nema nadležnost da propisuje, on može samo da tumači ono što piše u Ustavu BiH! Gdje piše da entitet ne može da povuče saglasnost kojom je prenio nadležnosti na državu?! Toga nema u Ustavu i ne može to da nadomijesti Ustavni sud! Onda Ustavni sud nije branilac Ustava! Eventualnim povlačenjem ne dovodi se u pitanje država BiH – rekao je između ostalog Blagojević.

Ademović: To nije tačno! Ne poštuju se stavovi Ustavnog suda kao vrhovnog tumača Ustava! Cijeli svijet kaže ne može RS to da radi jer je to atak na Ustav BiH! jedino Dodik kaže može mi ćemo to uraditi! Entiteti se mogu sporazumjeti da mogu prenijeti nadležnosti! Nigdje ne piše da entitet samostalno može da vrati nadležnosti! Kada vratite nadležnosti nastaje haos u državi!

RS ne može donijeti odluku kojom ne priznaje državni zakon! Država je roditelj, a entitet je dijete – kazao je između ostalog Ademović – prenio je Face.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.