Fadil Novalić u veoma ljutitom tonu poručuje: “Pohlepnom Dini Konakoviću bi bilo bolje da se sakrije u mišiju rupu od stida ili u najmanju ruku da napokon počne raditi odgovorni državni posao”

Još uvijek aktuelni premijer Federacije Fadil Novalić oglasio se na Facebooku uputivši niz kritika na račun novoimenovanog ministra vanjskih poslova BIH Elmedina Konakovića. Odgovorio je na današnje izjave Konakovića iz Banja Luke.

Konaković se tamo sa sastao sa Miloradom Dodikom.

“Male turbulencije koje smo imali unutar Osmorke su bile posljedica izbora u Dom naroda gdje je SDP ostao bez mandata. S pravom je SDP bio ljut na partnere od kojih smo očekivali razumijevanje.

Posljedica toga jeste da je na lokalnom nivou došlo do zastoja, da oni ne smatraju ZNG partnerom. U smislu Federacije, to ne ugrožava većinu koja je formirana i koja će predložiti Nikšića za premijera. NiP ne pregovara sa SDA. Ne znam ko to manje želi. To bi moglo biti u slučaju samo neke atomske nužde.

Vlada FBiH, vjerujete, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, rekao je između ostalog Konaković u Banja Luci.

Sada je stigao i odgovor Fadila Novalića.

“Umjesto miješanja u rad Vlade Federacije, pohlepnom Dini Konakoviću bi bilo bolje da se sakrije u mišiju rupu od stida ili u najmanju ruku da napokon počne raditi odgovorni državni posao.

Doduše, teško da je on uopšte svjestan te odgovornosti, jer ni o tome nije mogao učiti u školama za koje tvrdi da ih je završio iako ima na sumnjiv način dobivenu diplomu.

Zato bi ga trebalo podučiti i da premijer Fadil Novalić i Vlada FBiH rade i nastavit će raditi onako kako smo to i danas demonstrirali, donoseći odluku o najvećem povećanju penzija u historiji Federacije, sviđalo se to Konakoviću ili ne. On se tu ne pita niti će se ikad pitati.

Dok se mi brinemo i donosimo odluke u interesu naših građana, žalosno je gledati kako se on ponižava po ko zna koji put odlazeći na noge Dodiku.

Imamo razloga vjerovati da je zarad ministarske fotelje spreman predati Dodiku i državnu imovinu i najvrijednije resurse,pa i one na rijeci Drini.
Današnja slika i nova bruka koju je priredio iz Banja Luke ne ulijeva ni najmanju nadu da se to neće desiti.

Ako je lišen dostojanstva, duboko kompromitirani Konaković mogao je barem pomisliti na one čijom je krvlju zalivena ova zemlja i čija je krv tekla Drinom.

Kosti koje su pronađene na Buk Bijeloj kad su bageri počeli kopati kosti su ubijenih Bošnjaka koje su srpske snage početkom devedesetih “očistile“ s tih prostora, i to jasno piše u haškim presudama.

U spinovanja da se danas u Banja Luci održao stranački susret samo naivni će povjerovati, jer da je tako onda bi on bio održan u stranačkim prostorijama, a ne u palati manjeg entiteta, koji je očigledno Konaković kao ministar vanjskih poslova izabrao za svoju prvu službenu posjetu.

druge strane, premijer Novalić i Vlada Federacije BiH su radili, rade i radit će u skladu sa Ustavom i zakonima, a ne onako kako to želi neko ko nije uspio ni sopstveni granap voditi, što je manja šteta po društvo nego ona koju je nanio ostavljajući Košarkaški klub “Bosna” u enormnim dugovima, od kojih se nikada nije oporavio.

Takav “potop” će ostaviti iza sebe i u Ministarstvu vanjskih poslova, i izgubićemo mnogo vremena da to popravimo”, napisao je Novalić na Facebooku.

VEZANI TEKST: Elmedin Konaković iz Banja Luke nakon sastanka sa Miloradom Dodikom poručuje: “Imamo većinu i u Novalićevoj vladi, tamo ćemo donositi odluke ako SDA odluči blokirati”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.