Fahrudin Radončić oštro opleo po Biseri Turković, Selmi Cikotiću i Sifetu Podžiću: “Na veliku žalost i sramotu, nema nikakve aktivnosti u Vijeću ministara BiH!”

Radončić

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a na svom zvaničnom Facebooku uputio je vrlo oštru poruku ministrima u Vijeću ministara BiH.

Posebno se osvrnuo na uloge minisrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića te ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Prije tačno godinu dana, na zaista traumatičnom početku pandemije i korona krize, kao Bosna i Hercegovina, imali smo koordinirani odgovor na pandemiju.

Sanitarni timovi bili su na granicama, Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spasavanje je bilo više nego aktivno, brinuli smo o blagovremenoj nabavci medicinske opreme, lijekova i donacijama, vodila se evidencija o svakom oboljelom i kontroli da budu u samoizolaciji…

Bio je zabranjen međugradski autobuski saobraćaj, okupljanja, imali smo mnogo više drugih mjera i manje umrlih.

Sve mjere su bile koordinirane na novou Bosne i Hercegovine preko Vijeća ministara i vladama Federacije BiH i RS i svih deset kantona.

Aktivirali su se krizni štabovi. Ujedinjeni su zdravstveni, s aktivirani su i svi policijski resursi, čak i dio pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vijeće ministara je više puta sedmično održavalo hitne telefonske sjednice i trenutno je rješavalo probleme.

Održavala se, makar putem Ministarstva sigurnosti BiH i mene, odlična operativna veza i sa Predsjedništvom BiH i svim njegovim članovima.

Danas, na veliku žalost i sramotu, nema nikakve aktivnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Turkovićka, Cikotić i Podžić se ne uopće ne vide i nemaju ili ne žele da pokažu kapacitet medijacije i agilnosti u samom Vijeću ministara i prema svojim kolegama u njemu.

Ministri iz SNSD-a i HDZ-a kao da namjerno žele da kompromituju bilo kakvu potrebu postojanja državnog nivoa u rješavanju historijske krize koja postaje kataklizmična.

Zato pozivam Turkovićku, Cikotića pa i Podžića, da se hitno pokrenu.

Ako ministar Cikotić nije upućen kako je moguće da Vijeće ministara BiH mnogo bolje i uspješnije radi i koordinira, gospođa Turković i Podžić znaju – bili su i sjedili pored mene, međusobno smo koordinirali i pokretali i dinamizirali brži i odgovorniji rad VM.

Bošnjaci nemaju drugog izbora u situaciji masovnog umiranja i prekasne nabavke i dolaska većih količina vakcine, nego da javno zatraže da njihovi predstavnici napokon adekvatno reagiraju i makar približno djeluju kako se to činilo prije jedne godine”, napisao je Radončić na Facebooku.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.