Fahrudin Radončić se u intervju hrvatskom mediju žestoko okomio na Željka Komšića: “Bošnjaci ne trebaju birati predstavnike Hrvatima”

Lider SBB-a Fahrudin Radončić dao je intervju zagrebačkom izdanju Večernjeg lista, a najviše pažnje izazvale su njegove izjave o izborima u BiH i napadi na Željka Komšića.

“Moramo biti realni i učiniti sve da se i četvrti put ne dogodi ta situacija jer bi to značilo da punih 16 godina Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Da budem konkretan, izbor gospodina Komšića jako odgovara Stranci demokratske akcije.

Gospodin Komšić u sva tri izborna ciklusa dobio je između 200.000 i 300.000 glasova koji bi po logici pripadali umjerenim bošnjačkim političarima. A SDA je, dobivajući glasove za Komšića protiv svojih rivala, u dva navrata uspio izabrati gospodina Izetbegovića i jednom gospodina Džaferovića u Predsjedništvo BiH.

Znači, kad ne bismo imali situaciju da na izborima majoriziramo jedan narod, stvari bi se harmonizirale. Hrvati imaju pravo tražiti birati svog legitimnog predstavnika koliko se god s druge strane inzistiralo te jača ta tzv. građanska opcija, jedan čovjek – jedan glas.

Ja iskreno smatram da za to jednostavno nije vrijeme. Taj politički koncept, koji jest vrhunac demokracije, ali ga ne prihvaćaju Srbi i Hrvati, jednostavno se sada ne može primijeniti. Time se iritiraju dva nacionalna korpusa.

Komšić je projekt SDA. Njima on treba kao čovjek koji uzima glasove jedne druge opcije od SDA i praktički omogućuje ovoj stranci da ima člana Predsjedništva. Komšić će se sigurno kandidirati. SDA to snažno podržava. Mislim da ćemo zbog toga imati jednu specifičnu izbornu kampanju te građanima treba objasniti što smo mi dobili kao BiH njegovim trostrukim ili pak četverostrukim izborom u Predsjedništvo.

Radi se o čovjeku koja, kao i neki drugi za dvanaest godina svog mandata nije doveo nijednog stranog investitora, nije susreo nijednog ozbiljnog svjetskog državnika, nije utjecao na harmoniziranje međunarodnih odnosa”, kazao je između ostalog Radončić za Večernji.

Večernji list: Što trebaju raditi Hrvati, a što Bošnjaci kako bi se popravili odnosi dva naroda, ne, naravno, na štetu trećega, Srba?

– Recept je dosta jednostavan, ali teško provediv. To znači da Bošnjaci ne trebaju birati hrvatskog člana Predsjedništva. Mi moramo znati da su svi problemi blokade nastali s te početne pozicije. Hrvati ne trebaju, i dobro je da se o tome manje govori, ići prema priči o trećem entitetu, jer to znači stvaranje četvrtog entiteta. Niti nam treba treći entitet u vidu ekskluzivne nacionalne državice usred BiH, niti posredno stanje nekog bošnjakistana u Sarajevu, Zenici ili Tuzli.

Mi smo pred civilizacijskim iskušenjem da dva naroda harmoniziraju svoje odnose uz puno razumijevanje da nam nitko nije bliži od Hrvata ili pak Bošnjaci Hrvatima. Treba koristiti i “hrvatsku logistiku”, a to je Hrvatska kao članica EU, pa i Vatikan. To su saveznici koji su potrebni Bošnjacima u strateškom smislu. S druge strane Hrvati tolerantnom politikom prema Bošnjacima dobivaju da njihova domovina BiH bude prosperitetna, a ne u konfliktima, zaostajanju u razvoju, iseljavanju mladih – dodao je Radončić

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.