Federalni premijer Nermin Nikšić nedvosmisleno: “Mi ćemo naći i način i prostor i ljude i novac da se set antikorupcijskih zakona što prije implementira”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) ponovo je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake. Napomenuo je da je na kraju prvog mandata premijera FBiH 2014. poduzeo konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala.

Nikšićevo obraćanje sa Facebooka u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nakon okončanja prvog mandata premijera Federacije BiH pokrenula se sva mašinerija tada vladajućih stranaka ne bi li našli neku moju grešku, nezakonitost, korupciju. Uzalud, nisu našli ništa jer ničeg nije ni bilo.

I dok su silom pokušavali naći bilo šta svojim političkim protivnicima, osam godina odbijali su da započnu primjenu zakona i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer „nisu našli odgovarajući prostor“.

Po ko zna koji put se pokazalo da ko ne želi, nađe opravdanje, a ko želi nađe način.

Oni su našli opravdanje, a mi ćemo naći i način i prostor i ljude i novac da se set antikorupcijskih zakona što prije implementira kako bismo stvorili uslove za odlučan obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom. Jačanje prevencije i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je i jedna od 14 preporuka koje BiH treba da ispuni na svom putu u članstvo EU.

Razgovarao sam sa predstavnicima VSTV-a kako bismo konačno krenuli u implementaciju Zakona i krenuli u formiranje posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za borbu protiv korupcije i organizvoanog kriminala.

Prvi korak je naći adekvatan prostor. Izgradnja palate pravde, namjenskog objekta za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uslove rada sudova i tužilaštava, ali naša zemlja nema vremena da čekamo na njenu izgradnju kao uslov za početak primjene Zakona.

Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekom od postojećih objekata. Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima, kako bismo omogućili pravosudnim organima da što prije počnu s procesuiranjem djela organiziranog kriminala i korupcije.

U svim anketama o problemima u društvu, većina građana navodi korupciju kao najveći problem, a tek nakon toga nezaposlenost, lošu ekonomiju i nestabilnu situaciju. To je bio dodatni motiv da tokom mog prvog premijerskog mandata uložim veliki napor da se pripremi i usvoji set zakona potrebnih za efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Namjera nam je bila da preuzmemo neke od međunarodnih standarda koji se odnose na specijalizaciju tijela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po uzoru na neke države koje imaju zavidne rezultate na ovom polju.

Ovi zakoni predviđaju formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva koji bi se bavili organizovanim, privrednim, tenderskim, političkim, privatizacijskim kriminalom, zatim kriminalom iz seta javnih nabavki na području cijele FBiH.

Sudije i tužioci u posebnim odjelima bi se bavili samo predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Set antikorupcijskih zakona smo usvojili 2014. godine, a na snagu su stupili polovinom 2015. Prethodna Vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi već da ostanu samo puko slovo na papiru.

Nastavljamo tamo gdje smo stali 2015. godine, mi nećemo tražiti opravdanja, naći ćemo rješenja kako bismo započeli ozbiljnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.