Federalni premijer Nermin Nikšić poslao poruke: “Uprkos brojnim opstrukcijama uspjeli smo, usvojeni su prvi reformski zakoni”

Federalni premijer Nermin Nikšić oglasio se kasno sinoć nakon burne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je trajala do kasno u noć. Nikšić je izjavio da je Vlast Federacije BiH usvojila prve reformske zakone.

-Uprkos brojnim opstrukcijama i pokušajima da se populizmom skrene pažnja i omalovaži naša politika konkretnih rješenja – uspjeli smo. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je set vrlo važnih energetskih zakona.

Dom naroda će, ne sumnjam u to, potvrditi ove zakone. Ovo je dokaz da se pregovorima, kompromisom i razumnom politikom može postići mnogo više nego svađama i blokadama.

Mi ćemo nastaviti ići reformskim putem, kao što smo i obećali – naveo je Nikšić.

Zahvalio se svim zastupnicima koji su podržali te vrlo važne zakone.

-Potvrdili su time da imaju razumijevanja za ubrzanje našeg puta u EU. Korak po korak, ali ćemo te zadatke polako rješavati.

BiH je članica Energetske zajednice čime smo se obavezali da ćemo implementirati niz pravila iz EU. Stoga smo vodili računa da zakoni budu usklađeni s pravnom stečevinom EU i Evropske zajednice.

Neizmjerno me raduje da smo se konačno pokrenuli na našem putu ka EU. Vrlo dobro znam koliko je truda uloženo od strane prije svega ministra Vedrana Lakića, ali i njegovih kolegica i kolega, u danima u kojima smo usaglašavali prijedlog zakona.

Zato još jednom svima čestitam, veliko hvala, ponosan sam i idemo dalje – poručio je Nermin Nikšić.

I Ambasada SAD u Sarajevu oglasila se danas na Twitteru povodom jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

-Predstavnički dom Federacije donio je jučer set važnih zakona o reformi energetike koji će, između ostalih pogodnosti, direktno koristiti građanima jačanjem zaštite potrošača i pojednostavljivanjem procedura oko male proizvodnje električne energije i obnovljive energije.

Sjedinjene Američke Države su ponosne što su podržale izradu ovih zakona preko tehničkih stručnjaka za energiju USAID-a BIH.
Radujemo se što će Dom naroda FBiH brzo usvojiti ove zakone, i što će to donijeti veću stabilnost i efikasnost energetskom sektoru Bosne i Hercegovine – navode iz Ambasade SAD.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) oglasio se na svom Twitter profilu, te istakao da mu je drago vidjeti da je Predstavnički dom FBiH počeo s radom.

-Drago mi je vidjeti da je Predstavnički dom FBiH počeo s radom. Usvajanje tri energetska zakona važno je za ekonomski razvoj, energetsku tranziciju i put u EU – naveo je Satler u objavi.

Dodao je i to da poziva Dom naroda FBiH da hitno usvoji zakon.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.