Formiran predmet protiv sudije Branka Perića zbog pročitanog izdvojenog mišljenja tokom izricanja presude Novaliću i drugima

Nakon što je prilikom jučerašnjeg izricanja presude Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori” sudija Branko Perić predstavio svoje izdvojeno mišljenje, Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet protiv ovog sudije.

Naime, prema zakonu, ali i sudskoj praksi, čitanje izdvojenog mišljenja nije nešto što se primjenjuje prilikom suđenja te je zbog toga Ured bio primoran reagovati.

“U vezi sa vašim upitom, možemo potvrditi da je Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u vezi navedenog formirao predmet po službenoj dužnosti”, potvrđeno je za Klix.ba iz ove institucije.

Perić je prilikom izricanja presude, za razliku od drugih sudija u predmetu, imao drugačije viđenje presude te je svoje mišljenje obrazložio i poručio kako svaka zloupotreba ne mora biti krivično djelo.

“I sudije ponekad pogrešno tumače zakonske norme pa ne idu u zatvor”, rekao je Perić.

Jedan od razloga zbog kojeg se Perić odlučio na korak da saopći svoj stav i razlog zbog kojeg se njegovo mišljenje razlikovalo od ostalih članova vijeća jeste taj što bi to moglo poslužiti odbrani, ukoliko se odluče na žalbu,

što je danas odbrana po okončanju ročišta i potvrdila da će poduzeti, i u konačnici Apelacionom vijeću Suda BiH ukoliko do njih i dođe.

Perić je istaknuo kako screenshotovi koje su tužitelji priložili ne mogu poslužiti kao dokaz.

“Ja nisam podržao mišljenje većine, ali ne bi bilo pošteno da propitujem odluke mojih kolega.

Naš sistem ne podržava izdvojeno mišljenje koje se dostavlja strankama, ali moje mišljenje može poslužiti drugostepenoj presudi i Apelacionom vijeću Suda BiH”, rekao je Perić.

U kontekstu toga da je javnu nabavku provela “FH Srebrena malina” koja se inače ne bavi nabavkom medicinske opreme, Perić kaže su u tom periodu mnogi ovlašteni nabavljači odustajali od nabavke medicinske opreme.

Kao primjer je naveo “Violetu”. Stoga je, kako je rekao sudija Perić, Novalić morao postupiti tako da obezbijedi potrebne respiratore.

“Nema dokaza da su se njih trojica ranije poznavali i samim time nije bilo favorizovanja Hodžića”, rekao je sudija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.