“Frcaju iskre” u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, selektor žustro o Burićevoj izjavi: “On je igrao tad, pa zna?”

Irfan Smajlagić, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine izgleda da se pronašao u izjavi bh. golmana Benjamina Burića da “vani” ima mnogo više obrazovanih trenera nego kod nas, kao i da su naši treneri još u osamdesetim i devedesetim godinama, iako se rukomet promijenio. Smajlagić je mišljenja da to nije najveći problem rukometa ovdje u poređenju s Njemačkom, Norveškom, Danskom i ostalim uspješnim državama, već da je problematika dublja.

“Te fraze su već ustaljene – zastarjeli rukomet, moderni rukomet… On je igrao osamdesetih, devedesetih, pa zna?”, počeo je Smajlagić svoje izlaganje, nastavivši:

“Kao i u životu što sve napreduje, razvija se, i rukomet i život i standard… Svi klubovi su evoluirali, na način da su povećali finansijsku konstrukciju.

Cifre su astronomske, klubovi žive na jednom višegodišnjem proračunu, ne od danas do sutra. Samim tim podižete nivo svim komponentama, a logično je i da su život i sport brzi.

Tako je i u sportu, traže se metode koje će igrače učiniti bržim, spretnijim, okretnijim… Radi se o velikim ulaganjima. Da bi mogli da tražimo od igrača da budu brži, spretniji – mora da se ulaže u njih.

“Moraju da postoje stabilne životne osnove, za ishranu, treniranje, sve što je potrebno jednom sportisti. Klub, da bi to obezbijedio, mora finansijski da bude stabilan.

Da tražim od igrača maksimalan trud, da živi sportski, moramo da mu omogućimo uvjete – od dvorana, opreme…”, mišljenja je trener Borca i selektor “Zmajeva”, prenosi Mondo.

Smajlagić je mišljenja da ne možemo očekivati od igrača da budu avioni, ako klub sastavlja kraj s krajem, odnosno da ne možemo biti brzi ako su klubovi spori.

Upitao je i koji klub trenira tri-četiri sata dnevno, kao i koji ima milion-dva eura. “Nema, ali zato tražimo evropske rezultate”, jasan je Smajlagić.

Podsjetimo, Benjamin Burić, golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, gostujući s Flensburgom kod tima Vojvodine u Novom Sadu u sklopu Evropa kupa odvojo je vrijeme za srbijanske medije.

Njemački predstavnik je slavio rezultatom 36:25, a bh. golman je briljirao na golu sa čak 15 odbrana.

Novinara portala Mondo, s obzirom na to da su rijetke situacije kada na ovdašnjim prostorima imamo priliku vidjeti rukometni krem Evrope i svijeta, zanimalo je šta to razlikuje Nijemce, Šveđane, Dance…, od nas.

-U svakom slučaju ima puno obrazovanih trenera. Ja sad samo govorim o razlikama koje sam ja uočio. To je moje mišljenje, sad će se mnogi naljutiti, to uvijek tako bude, ali mislim da puno više obrazovanih trenera i puno više ljudi investira u sebe gore na sjeveru nego kod nas.

Mi volimo da ostanemo u onom periodu kada smo osvajali medalje, osamdesete i devedesete. Teško se pomjeramo sa tih distanci i mnogo teško prihvatamo nove stvari.

Mislim da treba da prihvatamo nove stvari, rukomet se mnogo promijenio, mnogo ide naprijed – ističe Burić, ali ipak dodaje da razlika nije toliko velika.

-Nije velika razlika samo te sitnice treba da popravimo i da što više ulažemo.

Počevši od igrača jer oni manje ulažu nego ovi sa kojima ja ovdje igram. Manje ulažu u svoje tijelo, a tijelo je naše oružje. Ako ne ulažeš u oružje onda ćeš biti lošiji – rekao je Burić za Mondo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.