Genadij Sisojev, ruski novinar javno kod Senada Hadžifejzovića: “Dok postoji RS, BiH nikada neće u NATO! Logika Putina: Gdje su Rusi rusko, gdje su Srbi srpsko”

Genadij Sisojev, ruski novinar i poznavalac prilika na Balkanu gostovao je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Istakao je na početku da Rusija tjera Vučića da djeluje na Dodika.

“Rusija očekuje da Srbija prizna Donbas! Vučićeva situcija je kao kad osuđenik bira između strijeljanja i električne stolice! Putin neće tolerisati aktivnosti Vučiću kao EU!

Dačić glavni ruski čovjek! Dok postoji RS, BiH nikad ne može biti članica NATO-a! Interes Rusa je da RS bude prepreka prema članstvu u EU!

Rusija ima aspiracije prema Balkanu! Promijenila se taktika, ali nisu ciljevi! Rusija djeluje preko Vučića! Rusiji lakše djelovati na Dodika! Dodik ne sjedi na dvije stolice, kao Vučić! Rusija igra s Vučićem! Tjeraju Vučića da djeluje na Dodika! Indikativno da se Vučić i Dodik sastaju u Beogradu, a u Rusiju idu odvojeno! Vučić se nalazi pod pritiskom EU i Rusije! Obje strane ga pokušavaju pridobiti!

EU hoće da Vučić osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i da se pridruži sankcijama! Rusija traži suprotno! Rusija očekuje da Srbija prizna Donbas! Vučić između dvije vatre! Nalazi se u pat poziciji! Svaki potez vodi u gubitak pozicija koje je imao! Vučićeva situcija je kao kad osuđenik bira između strijeljanja i električne stolice! Formula koju je Vučić sinoć iznio 2:1 u korist Rusije! Vučić odbio oba zahtjeva EU!

Nije osudio invaziju, nije se priključio sankcijama! Rezultat nije zadovoljavajući za Rusiju! Smatraju ga glavnim partnerom! Hoće da ih on podrži! Srbija će možda promijeniti svoju priču u korist Rusije! Dačić relaksiraniji od Vučića! Dačić glavni ruski čovjek! Njegov stav više odgovara Rusiji!

Pitanje je da li je Vučić spreman da ide daleko i sruši sve mostove sa EU i Zapadom! Vučić bi htio da se izvuče od Rusa! Obećava i EU i Rusiji! Ako Rusija okrene ploču, Vučić će imati posljedice! Srbija ključni instrument! Srbija ne može odvratiti Rusiju da se ne miješa! Sve zavisi od djelovanja SAD-a! Putin neće tolerisati aktivnosti Vučiću kao EU! Utjecaj NATO-a na Balkanu se proširio!

Ako zemlja nije članica NATO-a, Zapad se ponaša drugačije! Ukrajina očit primjer! Rusija najveći zagovornik Dejtona! Dok postoji RS, BiH nikad ne može biti članica NATO-a! Rusija nema interesa da se RS odvoji! Veći je interes da ostane u BiH! Interes Rusa je da RS bude prepreka prema članstvu u EU! Tamo gdje su Rusi to je rusko, tako gdje su Srbi to je srpsko! To je logika Putina!

Lavrov smatra da Kijev nema suverenitet! RS ne priznaje centralnu vlast! BiH nema suverenitet po toj logici! U srbijanskom Ustavu piše i danas da je Kosovo dio Srbije! Kosovo ne priznaje vlast u Beogradu! Po toj logici Srbija nema suverenitet”, kazao je Sisojev.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.