General Senad Mašović: “Ne nasjedajte na provokacije, nije bilo pokušaja ulaska u kasarnu Rajlovac”

Nije bilo apsolutno nikakvog nasilnog pokušaja ulaska na lokaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Rajlovcu, izjavio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Podsjetimo, prema pisanju portala Istraga.ba pripadnici Žandarmerije MUP-a RS ušli su u utorak popodne u kasarnu Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajeva, pod izgovorom da trebaju lišiti slobode jednog vojnika.

“Sve što je rađeno, rađeno je u skladu sa propisima i procedurama. U skladu s onim što mi vrlo jasno želimo i tražimo, to jeste da se poštuju vladavina prava i procedure.

Nemamo apsolutno nikakvog problema ako je pripadnik OSBiH kao građanin napravio određeno krivično djelo da za to bude procesuiran.

Moram reći da prilikom provođenja konkretne aktivnosti, odnosno svega što je provođeno tokom jučerašnjeg dana, je pokazan visok nivo profesionalnosti. Dakle, i od strane pripadnika Policijske stanice Vlasenica i pripadnika Vojne policije OSBiH”, rekao je Mašović za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio je da ne postoji mogućnost nasilnog ulaska na “vojno kontrolirana područja”.

“Tu su procedure vrlo jasne. Apsolutno se zalažemo za vladavinu prava. Nemamo problem ako je pripadnik OSBiH kao građanin načinio određeno krivično djelo, ili napravio grešku, da odgovara za to u skladu sa procedurama i zakonom”, dodao je.

Da li je trebala Žandarmerija?

Na pitanje da li je, ipak, bilo potrebe da se uopće koristi Žandarmerija RS ako se već osumnjičena osoba nalazi u kasarni i ako OSBiH iskazuju spremnost da sarađuju sa civilnim organima, Mašović odgovara:

“Mi ne možemo utjecati na to koga će policijski organi i agencije da angažiraju. Mi tretiramo sve policijske agencije, na cijeloj teritoriji BiH, apsolutno na isti način i tražimo od njih da poštuju sve propise, procedure i zakone.

Zakon je vrlo jasan. Ulazak na lokaciju bez sudskih i tužilačkih naloga ne postoji mogućnost. Sve ostalo podržavamo. Nemamo problem da ostvarimo saradnju u stvaranju sigurnosnog ambijenta na cijeloj teritoriji BiH”, dodao je Mašović.

Govoreći o tome koliko slični događaji mogu biti problematični sa stanovišta sigurnosti u zemlji i opasnosti od provociranja OSBiH, ili čak politizacije policijskih agencija i OSBiH, Mašović je zaključio:

“Ja sam svjestan da su u ovakvim političkim problemima koje imamo u BiH OSBiH meta neke vrste hibridnog ratovanja i širenja lažnih informacija!

Imamo mi načine i mogućnosti kako da spriječimo neadekvatno djelovanje unutar OSBiH.

Ono što očekujem od strane medija i drugih aktera u BiH jeste da se ne nasjeda na provokacije, na lažne informacije i da se informacije prije plasiranja dobro provjere, a tek da se onda plasiraju građanima. Plasiranje loših ili lažnih informacija ide u prilog oponentima države BiH”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.