Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk poslao poruke gostujući kod Hadžifejzovića: “OHR nas je uveo u ovu situaciju, na njima je i da je riješe”

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk komentirao je za Face televiziju u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem procese uspostave vlasti na kantnalnom i federalnom nivou.

Uk je komentirao i procese na federalnom nivou vlasti, ističući kako je jedno od rješenja za trenutnu poziciju izmjena Ustava FBiH.

“Onda se ne bi očekivala sagasnost tri već dvije osobe, jednog potpredsjednika i predsjednika. OHR nas je uveo u ovu situaciju, na njima je i da je riješe. Schmidt je to iz dobre namjere zabrljao. Ojačali su etničko predstavljanje i dugoročno blokirali Federaciju na ovaj način”, mišljenja je.

Smatra da SDA može raditi i drugačije pa postupiti kao SDP u prethodnom mandatu ću kada je ta stranka podržala Milana Dunovića za potpredsjednika Federacije BiH.

Govorio je i o zahtjevima SDA da bude učestvuje u novoj Vladi Federacije BiH.

“Sa perspektive Naše stranke to ne dolazi u obzir jer nam ucjene ne trebaju. Mi ne moramo biti dio vlasti ako na taj način neko dolazi do vlasti. Oni su kupili delegate i to im nije bilo dovoljno pa će sad ucjenjivati”, ističe Uk.

Komentirao je i šta će uraditi Naša stranka ukoliko SDP ipak odluči biti vlast sa SDA.

“Mi smo na organima stranke razgovarali o tome i onda sretno SDP-u. Sve što je dobro mi ćemo podržati, sve što nije nećemo. Neće se ni osjećati naše neučešće u vlasti.

Uzaludno je govoriti da nešto ne valja, a onda dođete i pod pritiskom pružite ruku i kažete idemo”, smatra Uk.

Podsjetio je da je dogovor bio da se parlaleno dogovaraju sastavi vlada FBiH i Kantona Sarajevo zbog partnera Stranke za BiH, a komentirao je i odnos prema toj stranci.

“Ne komplikuju, veoma su korektni. Traže program kao i mi. Naša stranka je poznata kao stranka štrebera koji hoće program”, ističe.

Budući da ga prelažu iz Naše stranke kao kandidata za premijera Kantona Sarajevo, UK je kazao kako je za sada od partnera Naše stranke dobio podršku NiP-a i načelnu podršku SDP-a.

“Mislim da čovjek ne može niti 100 posto spreman ni za jednu poziciju, pa ni za onu premijera KS. U startu sam odbio to kada su mi predložili, ali spreman sam da preuzmem poziciju jer imam dugogodišnje iskustvo vođenja političkih procesa.

Prvobitno sam odbio jer je veliko samoodricanje kada pristajete biti kandidat za premijera. To je najužarenija pozicija u BiH, pored pozicije premijera FBiH”, smatra Uk.

Pogledajte njegovo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.