Generalpukovnik Senad Mašović otvoreno poručio: “Shvatili smo poruke šefa NATO-a Jensa Stoltenberga”

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović za Oslobođenje i Nezavisne novine govori o nedavnoj posjeti SAD-u i unapređenju OSBiH

BILI STE U SLUŽBENOJ POSJETI SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA. O ČEMU STE RAZGOVARALI SA TAMOŠNJIM ZVANIČNICIMA I KAKO ONI VIDE SADAŠNJU SIGURNOSNU SITUACIJU U BOSNI I HERCEGOVINI?

– Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, delegacija Oružanih snaga BiH je imala priliku sastati se sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagona), kao i najvišim zvaničnicima Savezne države Maryland, sa kojom naša država ima jako uspješnu saradnju koja traje gotovo 20 godina.

Bila je to prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između oružanih snaga SAD-a i BiH, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene Oružane snage.

Tokom sastanaka, istaknuta je potreba razvoja dosadašnje saradnje, kao i stvaranja mogućnosti koje će osigurati uspješnu realizaciju izvršenja zakonom definisanih zadataka Oružanih snaga BiH, kao i njenih propisanih misija.

PAMETNA ODBRANA

Razgovarano je i o direktnoj i brzoj pomoći OSBiH u jačanju i unapređenju protivzračne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklopnim sistemima, kao i obuci na novoj opremi, ali i učešću u zajedničkim vježbama.

Ono što sam posebno istakao jeste da je u ovom trenutku od krucijalne važnosti, kako za SAD tako i za ostale zemlje članice NATO-a, da brzim rješenjima izvrše dodatno jačanje kapaciteta i sposobnosti kredibilnih i posvećenih partnera kao što su OSBiH.

Sagovornici su iskazali veoma jasnu posvećenost, uvažavanje i visok respekt spram onoga što rade Oružane snage BiH, razumijevanje važnosti i uloge OSBiH te spremnost za pružanjem direktne podrške i pomoći u procesu osiguranja i jačanja ukupnih kapaciteta OSBiH, kao i implementaciji projekata koji imaju za cilj proširenje saradnje sa civilnim strukturama, a posebno u oblastima koje se odnose na obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju i druge moguće kapitalne projekte ulaganja u BiH.

KOLIKO JE DOBRO TO ŠTO JE I NAŠA ZEMLJA TEMA NA SASTANCIMA ČLANICA PAKTA?

– Shvatili smo poruke sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji nam je dao podršku kada je u pitanju naš put u EU i NATO. Kroz nastavak reformskih procesa jačaju se država, ekonomija, mogućnost da mladi ljudi ostanu u BiH i kreira se neuporedivo drugačiji ambijent na međunarodnom planu.

Od mnogobrojnih benefita članstva u NATO-u, države članice pristupaju inicijativi “pametne odbrane” (smart defence) NATO-a, koja zagovara razvoj odbrambenih sposobnosti država članica Saveza, u uslovima ograničenih ulaganja u odbrambene proračune, gdje bi imali pristup daleko značajnijim i većim resursima bilo koje članice NATO-a. Kroz tu integraciju, sa malim ulaganjima, benefiti za državu su enormni, kako u vojnom, tako i političkom i svakom drugom području od interesa za državu BiH i njene građane. Put BiH ka NATO-u je i Zakonom o odbrani BiH jasno definisan.

Mi u Oružanim snagama BiH smo u potpunosti posvećeni implementaciji svih NATO-normi i standarda i ono što nas posebno hrabri, jeste da imamo podršku naših strateških partnera.

KOLIKO NEČINJENJE DRŽAVNE VLASTI USPORAVA PROCES EUROATLANTSKIH INTEGRACIJA, PA I MINIMIZIRA SVE ONO ŠTO JE OSBIH DOSAD ISPUNIO OD ZADAĆE NA TOM PUTU?

– Kao što je već poznato, budžetski okvir za potrebe Ministarstva odbrane i OSBiH nije zadovoljavajući i dosadašnje kretanje odobrenog budžeta nije pratilo dinamiku i nivo potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BiH. Potrebno je povećati budžetska izdvajanja za odbranu kao primarnog uslova za dalji razvoj OSBiH.

Nama je potrebna stalna podrška nadležnih institucija BiH u smislu boljeg i kvalitetnijeg artikulisanja ukupnih potreba OSBiH, kroz značajno bolji budžetski okvir.

Takva podrška će osigurati sredstva za dostizanje potrebnih operativnih sposobnosti za ostvarivanje svih zadataka i realizaciju svih planskih aktivnosti, koje, u skladu sa misijom OSBiH definisanim Zakonom o odbrani BiH, realizujemo na cijeloj teritoriji BiH i za dobrobit svih građana BiH.

Napominjem da su budžetska izdvajanja za OSBiH najniža u Evropi, a i šire, što je neprihvatljivo i nepojmljivo u trenutnom ambijentu i pri razumijevanju sadašnjih i budućih izazova sa kojima se suočavaju mnoge države svijeta. Jake Oružane snage BiH trebaju biti apsolutni interes svih u BiH.

STALNO ISTIČETE POTREBU UNAPREĐENJA UKUPNIH KAPACITETA OSBIH. NA ŠTA SE SVE TO ODNOSI?

– Iako imamo probleme i izazove sa kojima se permanentno suočavamo, a koji proističu iz neadekvatnog budžetskog okvira, nastavljamo da izvršavamo sve obaveze i zadatke. Ono što mi želimo je nastavak svih naših aktivnosti, kroz adekvatan budžetski okvir koji će omogućiti poboljšanje statusa pripadnika OSBiH, bolje opremanje, investicije i modernizaciju, u skladu sa usvojenim Pregledom odbrane i Planom modernizacije, te Partnerskim ciljevima u okviru NATO-procesa.

Unapređenje ukupnih kapaciteta OSBiH je jako bitno za nastavak puta reforme. Naravno, da bi Oružane snage BiH imale mogućnost da ispunjavaju sve Zakonom o odbrani propisane i definisane zadatke, potrebno je da imaju mogućnost, sredstva, opremu i neophodnu podršku.

U cilju kreiranja mogućnosti za izvršenje svih zakonom o odbrani propisanih i definisanih zadataka, OSBiH je razvio 17 kapitalnih projekata koji podrazumijevaju sve potrebe i funkcije OSBiH u procesu modernizacije i nabavke opreme, sredstava, ali i poboljšanja infrastrukture. To se odnosi i na potrebe za unapređenje kapaciteta zaštite zračnog prostora, protivzračne odbrane, unapređenje kapaciteta i sposobnosti za blisku zračnu podršku i modernizaciju kapaciteta logistike, kao i unapređenje zračne i kopnene mobilnosti.

VOJNI RAZVOJ

Kada govorimo o jačanju kapaciteta OSBiH, bitno je naglasiti da imamo snažnu međunarodnu podršku, te u skorije vrijeme očekujemo konkretnu pomoć strateških prijatelja. Međutim, i pored podrške naših prijatelja, i dalje nam je potreban budžetski okvir koji će nam dati mogućnost da kapacitete podignemo na nivo stvarnih potreba, a u skladu sa trenutnim vremenom i izazovima prevazilaženja tehnološkog zaostatka sa kojim se mi suočavamo.

Smatram bitnim da u uslovima kompleksnog sigurnosnog okruženja bolje prepoznavanje potreba OSBiH uz kreiranje adekvatnog budžetskog okvira, stvara pretpostavke za nastavak procesa razvoja vojnih kapaciteta i poboljšanja elemenata interoperabilnosti BiH, kao i dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti sa snagama NATO-a, te stalnog usvajanja NATO-standarda dizajniranih kroz prihvaćene partnerske ciljeve MO i OSBiH.

“Oružane snage BiH se moraju jačati”

Na kraju razgovora, generalpukovnik Mašović je poručio da “Oružane snage BiH po mnogo čemu predstavljaju crvenu liniju svima koji ne žele dobro BiH. Oružane snage BiH se moraju jačati i to će se zasigurno i desiti kako kroz forme multilateralne tako i kroz bilateralne saradnje sa našim posvećenim i jakim strateškim partnerima. Oružane snage BiH su na međunarodnom planu itekako prepoznate i priznate, te imaju jake partnere, pa tako i država Bosna i Hercegovina”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.