Glavni komercijalni direktor Ryanaira o letovima iz Sarajeva otvoreno: “Gotova je era skupih karata”

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova iz Sarajeva za pet evropskih gradova počevši od sljedećeg marta. Najveći prevoznika na kontinentu planira da u prvoj godini poslovanja preveze 200.000 putnika iz Sarajeva i da nakon toga dodatno raste. Glavni komercijalni direktor Ryanaira, Jason McGuinness, rekao je da je ovo jedini zračni prevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – oštra suprotnost konkurentskim prevoznicima koji nastavljaju ukidati rute i smanjivati kapacitete.

–Ove nove rute donijet će vrijedne turističke i poslovne prilike u Sarajevo iz Belgije, Njemačke, Italije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – dok će također omogućiti povezanost za građane i posjetitelje Bosne i Hercegovine po najnižim cijenama karata u Evropi.

Planiramo opsluživati 200.000 putnika na ovim letovima u prvoj godini i otvoriti 150 lokalnih radnih mjesta – rekao je McGuinness, prenio je Ex-Yu Aviation News.

Govoreći o konkurentima, McGuinness je dodao da su blisko sarađivali s partnerima na Aerodromu Sarajevo, Turističkom zajednicom i Vladom kako bi pokrenuli ovih pet novih ruta, i nada se da će ojačati te odnose tokom vremena dok nastavljaju raditi zajedno kako bi osigurali daljnji dolazni turizam, povezanost i niske cijene karata za Bosnu i Hercegovinu i njene građane i posjetitelje.

–Predugo su promet na sarajevskom aerodromu kočili visokotarifni zračni prijevoznici kao što su Turkish, Austrian i Wizz.

Ova era visokih cijena završava dolaskom Ryanairovih niskih cijena – kazao je.

Glavni komercijalni direktor za sada je isključio mogućnost otvaranja baze u Sarajevu, ali je dodao da prevoznik planira dugoročnu prisutnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

–Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu u našoj mreži i uvijek smo imali želju letjeti iz Sarajeva, ali su troškovi bili previsoki.

Ne zanimaju nas kratkoročni dogovori i poslovi. Ovih pet novih ruta samo su početak.

Tokom razgovora s upravom aerodroma i ministrima rekao sam da je Ryanair tu da raste.

Želimo se širiti u Sarajevu, ali treba uzeti u obzir i trenutno vrlo konkurentno tržište – rekao je McGuinness.

–U početku nećemo imati bazu u Sarajevu.

Kada uspostavimo bazu, onda ćemo direktno zapošljavati tehničare, pilote i kabinsko osoblje.

Nismo još u toj fazi, ali radimo na tome – dodao je

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.