Glavni tužilac Serge Brammertz izjavom “uzburkao duhove”: “Više od tri hiljade osoba u BiH još se mogu optužiti za ratne zločine”

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru sačinjavanja izvještaja za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija te je održao predavanje studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Brammertz je kazao da smatra bi bilo bi daleko od istine da su tužilaštvo i istrage na dobrom nivou te da dolazi ovdje 14 godina i uviđa da su glorificiranje ratnih zločina i negiranje genocida sada snažniji nego prije 10 godina. Također, ističe da s druge strane ima napretka u procesuiranju ratnih zločina.

“Mi smo u Haagu podigli optužnice protiv 161 lica što je više od svih međunarodnih tribunala zajedno, ali ta brojka je i dalje vrlo mala u odnosu na više od tri hiljade osoba koje se mogu optužiti u BiH”, naveo je Brammertz – prenosi N1.

“Postignut je određeni napredak u istragama u BiH”

Prema Brammertzovim navodima postignut je određeni napredak u istragama u BiH, te da je to daleko od savršenog te da ga brine regionalna saradnja gdje Hrvatska koja, kako Brammertz ističe, ne pruža saradnju kakvu bi trebala, a problemi postoje i sa Beogradom.

“Nekoliko desetaka osumnjičenih pobjeglo je u Srbiju i Hrvatsku i u takvoj situaciji vidimo da su mogućnosti daljeg nastavka istraga ili krivičnih progona vrlo male. Za mene je ustvari najšokantnija činjenica da osumnjičeni mogu preći svega nekoliko kilometara i biti van dosega pravosudnim institucijama.”, navodi Brammertz.

Brammertz kaže da bi u BiH kao što je i u Belgiji, Zakon o negiranju genocida, trebala donijeti državna vlast, a ne da to neko nameće s vana.

“Upravo dolazim sa sastanka sa više od 40 diplomata u BiH gdje je postavljeno isto pitanje a moj odgovor je bio isti. Kada sam dolazio prije 10 godina ovdje nisam čuo toliko komentara kojima se glorificiraju ratni zločinci ili negira genocid, to naravno ne znači da su ljudi drugačije mislili tada, ali možda su bili malo pažljiviji kada bi govorili o tim temama javno, činjenica je da se sada više ne boje i to je potvrda da međunarodna zajednica snažnije reagirati na takve situacije. Jer koja je poenta osnivanja Tribunala od strane UN-a ako se utvrđene činjenice i sudske presude ovdje ne prihvataju”, kategoričan je Brammertz.

Na kraju, Brammertz je kazao da razumije kritike na račun pravosuđa u BiH i za njega neprirodne situacije u kojoj se neko može kandidovati za političku poziciju, a da mu u kriminalni dosije ne ulaze stvari počevši od građe bicikla pa do presude za ratne zločine.

“Za to su najvažniji vaši politički lideri koji bi se morali pozavati i riješiti te probleme i pristupiti tome svemu puno zrelije”, naveo je Brammertz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.