Golmanka Chelseaja porijeklom iz Prijepolja, a brani za reprezentaciju Švedske: “Sarajevo mi je omiljeni grad, žalim što nogomet u BiH nije bolji”

Golmanka Chelseaja porijeklom iz Prijepolja, a koja brani za reprezentaciju Švedske – Zećira Mušović, iskoristila je slobodno vrijeme nakon kraja sezone da posjeti “omiljeno Sarajevo” i u intervju za Klix.ba otkrila je svoje impresije u glavnom gradu BiH te je uz to pričala o svojoj dosadašnjoj karijeri.

Prije godinu i po, Zećira je potpisala s londonskim Plavcima dvoipogodišnji ugovor, a do danas se uspjela izboriti za mjesto prvog golmana i trenutno je jedna od najboljih golmanki na svijetu. Nakon osam mjeseci tokom kojih je igrala za švedski Rosengarda, karijeru je nastavila u Engleskoj i kako kaže, odabrala je najbolji mogući klub na svijetu da u karijeri ostvari sve što je zacrtala.

S njom u Sarajevu bio je i njen privatni savjetnik Adi Musić i zajedno sa Zećirom govorio je o njenoj karijeri, odrastanju, razvijanju i svemu onom što joj se trenutno događa i što je u budućnosti očekuje.

Za početak smo Zećiru pitali kako se osjeća u Sarajevu i ostali smo zatečeni odgovorom koliko zapravo voli glavni grad naše države.

“Sarajevo je moj omiljeni grad, a roditelji su mi iz Prijepolja. Kroz nogomet sam obišla brojna mjesta na svijetu i bila sam u zaista lijepim gradovima i na impozantnim lokacijama, ali Sarajevo je za mene nešto posebno.

Ono što osjećam kada dođem u Sarajevo se ne može porediti s drugim gradovima. Govorim bosanski jezik, ili pokušavam govoriti što je tečnije moguće, a moram reći da mi je i ovaj put u Sarajevu izuzetno lijepo i ugodno te da uživam u slobodnim danima koje ovdje provodim”, kaže nam Zećira na početku razgovora.

Nogometom se počela baviti kada je imala devet godina, a kako kaže, ovim sportom se počela baviti po uzoru na brata koji je također trenirao.

“Ja sam počela igrati nogomet kada sam imala devet godina. Igrala sam u Švedskoj, bila sam tamo osam godina, nakon čega sam se preselila u London. Bilo mi je jako teško ostaviti porodicu i otići u drugu sredinu, iako sam s druge strane ispunila svoje snove i zaigrala za Chelsea. Nogomet je za mene nešto posebno, a bit ću iskrena i reći da sam se ovim sportom počela baviti po uzoru na moga brata koji je trenirao i igrao ovaj sport.

Moram reći da mi je jako drago da se ženski nogomet afirmisao i svim djevojčicama želim biti primjer da neko iz naših krajeva može doći do tako velikog kluba i igrati na najvišem nivou ženskog nogometa”, kaže Zećira.

Zećiru smo pitali šta bi po njoj bila dobitna formula da jedna djevojčica izraste u profesionalnu igračicu. Uz to, potrebna je i podrška sistema, odnosno države.

“Trud, mnogo odricanja, red, rad i disciplina. Uz sreću, koja jednostavno mora biti sastavi dio svakog pojedinca u nogometu, mislim da su svi spomenuti faktori jednako važni da bi se uspjelo u nogometu. Ženski nogomet je u Švedskoj mnogo napredovao, što pokazuju i rezultati u posljednje vrijeme, a nadam se da će tako jednog dana i u BiH krenuti stvari pravim putem”, ističe Zećira.

Kaže da joj je san jednog dana postati najbolja golmanka na svijetu i da je svjesna da je za takav status potrebno još mnogo rada, truda i odricanja.

“Iskreno, nogometom se bavim najviše iz ljubavi prema sportu i to mi je glavna vodilja kroz dosadašnju karijeru. Već sam neke snove ispunila, a najveći san mi je da jednog dana postanem najbolja golmanka svijeta. Trudim se i znam da će trebati dosta rada da bih jednog dana postala najbolja na svijetu, ali to je moj cilj.

Imam sreću što sam trenutno u Chelseaju, jednom od najboljih klubova na svijetu i što imam apsolutno sve uslove da se svakodnevno razvijam i budem bolja u svim segmentima igre”, kaže Zećira i dodaje:

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.