Goropadni i nemirni Milorad Dodik se obrušio na kancelara Njemačke Olafa Scholza

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe njemačkog kancelara Olafa Scholza da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi takve narative.

– RS, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je iznenađen da je njemački kancelar tako olako iznio neprovjerene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU i ponovio da je netačna Scholzova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome.

– Kancelar Scholz je govorio i o vladavini prava za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Njemačka podržava Christiana Schmidta koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao “ja sam visoki predstavnik” – ocijenio je Dodik.

Ako ćemo se ponašati principijelo, kaže Dodik, vladavina prava trebalo bi da bude imperativ kako u Njemačkoj, tako i u BiH.

– U suprotnom floskule o vladavini prava su demagoške lekcije, u ovom slučaju uvaženog kancelara – istakao je član Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, RS se bori za ustavnu poziciju i slovo Ustava, što svakako čini i njemački kancelar u svojoj zemlji.

– BiH nema visokog predstavnika imenovanog u skladu sa pravom, odnosno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, čiji garant i svjedok je i Njemačka. Zato su mi nerazumne i neshvatljive tvrdnje uvaženog kancelara Scholza – naglasio je Dodik.

On je poručio da RS ostaje privržena Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a da moćni mogu da nastave svoj performans.

– Veoma je važno što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao priliku da se osvrne na situaciju u BiH i veoma sam mu zahvalan na tome – rekao je Dodik.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.