Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oduševila znanjem kod Hadžifejzovića: “Možda je prava prilika da kažem da bi bilo značajno da se povelja Kulina bana vrati u našu zemlju!”

Posljednje Vijesti

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, večerašnja je gošća u specijalnom “Centralnom dnevniku” sa Senadom Hadžifejzovićem povodom Dana državnosti BiH.

Ovaj događaj se odvija u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

“Ne postoji ljepše mjesto sa kojeg možemo čestitati Dan državnosti naše predivne zemlje! Bosanski stećci svjedoče o srednjovjekovnoj državi; to su spomenici bosanskom čovjeku! Puno toga možemo naučiti sa epitafa bosanskih stećaka! Najvažniji dokument je povelja Kulina bana; to je pečat bh. državnosti! Možda je prava prilika da kažem da bi bilo značajno da se povelja Kulina bana vrati u našu zemlju. Ne znamo koliko smo banova imali prije Kulina; znamo samo za Borića. Sigurno ih je bilo još, ali to nemamo zabilježeno!

Povelja Kulina bana i stećci potvrda su državnosti Bosne i Hercegovine. Mi smo bili jedna moćna sila, i u ekonomskom i kulturnom smislu; mogli smo parirati bilo kojoj evropskoj državi! Tome je doprinio kralj Tvrtko I. Novac srednjovjekovne Bosne je u evropskoj numizmatici najveći! Sačinjen je od 24-karatnog zlata! Tvrtko I je bio prava lafčina srednjovjekovne države! Tu je i Hagada, svjedok naše tradicije.

Bosna i Hercegovina ime kontinuitet imena i teritorija preko hiljadu godina i na to moramo biti posebno ponosni, sada kada vrlo često negiraju našu historiju, žele da nam ukradu našu slavnu historiju! Gradska uprava zato podiže spomenik našem najvećem kralju, Tvrtku I. Trebao bi biti postavljen blizu Predsjedništva. Kada zatvorim oči, zamišljam Tvrtka visokim, snažnim, mudrim, osvijetljenim – pravim simbolom bosanskog čovjeka!

U Evropi je bilo moderno imati robove; u Bosni mi to nismo imali! Kulin ban je svim Dubrovčanima koji hode po bosanskoj zemlji rekao da mogu slobodno hoditi Bosnom i to je primjer državnosti naše zemlje! Čim neko može garantovati sigurnost nekome, znate da imamo tačno određenu teritoriju i da je ban toliko jak da može garantovati sigurnost! Kulin ban je imao i svog pisara i svoju pisarsku kancelariju”, kazala je između ostalog Karić koja je oduševila sve svojim fantastičnim poznavanjem historije Bosne i Hercegovine objašnjavajući znamenitosti u Zemaljskom muzeju.

Leave your vote