“Grom iz vedra neba” Oglasio se akademik Suad Kurtćehajić nakon napuštanja SDP-a: “Nikšić me je prevario! Seoske varalice!”

Prof. dr. Suad Kurtćehajić je, nakon što je FACE televizija eksluzivno objavila ovu informaciju, potvrdio da je napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP).

Podsjećamo, prof. dr. Suad Kurtćehajić je 30. maja 2022. godine zvanično pristupio ovoj političkoj partiji, a nakon skoro mjesec dana članstva, odlučio je da isto prekine. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Napuštam SDP!

Vrh SDP-a, na čelu sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, prevario me je. 30. maja potpisao sam pristupnicu u članstvo SDP-a na osnovu dogovora koji sam imao 23. maja u kabinetu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića te uz prisustvo njegovih najbližih saradnika Damira Mašića, Abdulaha Štete i Nerina Dizdara.

Rekao sam im da sam ja po svom habitusu socijaldemokrata i volio bih da moje državotvorne ideje realiziram kroz institucije vlasti, da me u tom smislu jedino zanima Državni parlament te da mi se na listi da pristojna šansa da bi građani, ako prepoznaju ono što ja radim, meni dali podršku.

Predsjednik SDP-a mi je, uz prisustvo trojice gorenavedenih saradnika iz najužeg rukovodstva, rekao da ću biti među prva četiri na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rekao sam da mi je to u redu jer nije imalo smisla da insistiram na poziciji nosioca s obzirom na to da sam novi u stranci, ali sam potpuno realno smatrao da ću i sa pozicije tri ili čak četiri imati najviše glasova, što bi mi omogućilo ulazak u Parlament BiH.

Da napomenem da u principu samo nosioci ulaze u Predstavnički dom Parlamenta BiH i to pod uslovom da im je stranka među prve četiri na prostoru Sarajevskog i Goraždanskog kantona (samo četiri poslanika daje Sarajevski i Goraždanski kanton kao jedna izborna jedinica).

Da biste sa više pozicije pobijedili nosioca, morate imati posebnu prepoznatljivost na koju sam ja računao jer u protivnom ne bi ulazio ni u kakav stranački aranžman.

Dosadilo mi je da slušam što ja nisam vratio Sutorinu, zašto ja ne ukinem termin srpska u nazivu manjeg bh. entiteta, zašto ja ne osporim entitet RS pred najvećim sudom pravde na planeti, zašto ja ne izvršim pritisak na visokog predstavnika da integriše Bosnu i Hercegovinu koristeći odredbe koje Dejtonski ustav već sadrži. Građani naprosto ne shvataju da sam ja djelovao kao naučnik bez mehanizama vlasti.

Moja želja da dobijem šansu da budem izabran u Državni parlament rukovođena je prije svega mogućnošću da tu poziciju iskoristim na dobro Bosne i Hercegovine jer ja sam redovni profesor na Fakultetu političkih nauka i relativno sam dobro situiran za naše uslove.

SDP bi, gotovo sam siguran, dramatično povećao broj svojih glasova da sam ja bio na listi i uložio energiju u svoju i kampanju SDP-a.

Nažalost, oni koji me unutar SDP-a nisu željeli vidjeti na toj poziciji spriječili su tu moju mogućnost. Oni su zasigurno izvršili uticaj, ali predsjednik SDP-a je pogazio svoju riječ.

Moram reći da je sramno kako su se u vrhu stranke ponijeli prema meni. Baš kao seoske varalice, a ne čelnici stranke koja baštini veliku socijaldemokratsku ideju i koja bi trebala biti perjanica u našoj državi, ali je nažalost možda i zbog takvih manira pri dnu jačih stranaka.

Zbog toga se ja od danas ne smatram članom SDP-a i izlazim iz te stranke, ali ne napuštam ideju socijaldemokratije jer sam sa njom rođen i ona je u mojom neurofiziološkoj strukturi. Možda nekad u budućnosti sa nekim drugim ljudima se nađem na istoj liniji, ali danas i sa ovima definitivno ne.

Žalostan sam što je došlo do ovoga, ali realno, meni će biti mnogo lakše jer ne preuzimam odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koju imaju nosioci vlasti”, zaključio je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.