in ,

Guverner Centralne banke Softić kod Hadžifejzovića: “Kratko i jasno, neću Dodiku dati pare koje traži!”

Guverner je podcrtao da je Konvertibilna marka stabilna

U večerašnjoj emisiji Centralni dnevnik na Face TV gostovao je dr. Senad Softić, guverner Centralne banke.

Guverner je podcrtao da je Konvertibilna marka stabilna.

“Konvertibilna marka stabilna u potpunosti! Para ima! Ne damo pare politici, budite mirni! Za MMF kredit sam, ali i reforme! Centralna banka ne može regulisati kamate, to rade Agencije za bankarstvo! Centralna banka nema puna ovlaštenja, može imati samo obaveznu rezervu!

Imat ćemo novi dizajn novčanica uskoro! Tržište treba regulisati cijene, postoje i agencije koje mogu utjecati na cijene goriva i namirnica, ali to je na entitetima! Cijene sirovina u svijetu rastu: nafta, hrana, poskupio i transport! Problem nikada ne ide sam! Konvertibilna marka je stabilna, sigurna, ima je dovoljno i njenu stabilnost neće ugroziti pandemija!

Kazao je da je inflacija prosjek cijena, a kod nas je prošle godine bila deflacija!

“Ovo što se dešava sada se neće odraziti na normalan rast inflacije, ni kod nas, ni u svijetu!
Kratko i jasno, neću Dodiku dati pare koje traži! Centralna banka brani stabilnost marke! Za svaku kovanicu mi garantujemo protuvrijednost u eurima! Depozitna vrijednost je 13,7 milijardi KM! Ne postoji višak u Centralnoj banci! 800 miliona služi da eventualno pokriće! Nećemo dati Dodiku 800 miliona, to je protuzakonito! To bi ugrozilo stabilnost! Centralna banka ne može finansirati budžete, kreditirati privredu ili vlast! Kad bi se taj zakon promijenio, ugrozio bi konvertibilnost marke! Pare su u obveznicama Njemačke, Austrije, da ih možemo prodati ako nam treba! Dio keša je u trezorima! Van naših trezora imamo šest milijardi KM, oko milijarde je u trezorima komercijalnih banaka! Pet miliona vrtimo između sebe! U trezoru Centralne banke imamo dovoljno para u kešu. Trezor je ispod Centralne banke! Treba nam milijarda i po od MMF-a da riješimo ekonomske probleme! Počet će pregovori! EU dala 250 miliona eura kredita za makroekonomsku reformu! Centralna banka ima 3 milijarde viška van rezerve! Trebaju nam reforme! Reforme su u korist jačanja ekonomskog prostora BiH! Vlasti će trebati dodatna sredstva! Imamo jedinstveni registar pravnih i fizičkih lica gdje piše koji računi su blokirani! Preko reforme jedinstvenog registra se može upratiti trag novca, može se saznati gdje neka osoba ima račune i u kojim bankama! Preko Centralne banke godišnje prođe 100 milijardi KM!

Pogledajte ispod cijeli intervju:

Mozgalica: Žena je ubijena u toaletu restorana: Ko je ubica?

Akademik Mirko Pejanović potpuno otvoreno i bez uvijanja poslao poruku političarima: “Bh. snage se moraju udružiti na strateškim pitanjima”